Den særegne og til tider rå trønderske naturen nytes best til fots. Gå fra hytte til hytte og la deg imponere av snødekte fjell i det fjerne, innhyllet av morgendisen som sakte slipper taket.

Artikkelen er skrevet for Trøndelag Reiseliv av LBi AS, på vegne av Carlson Rezidor Hotel Group.

Skogens stillhet brytes kun av behagelig fuglekvitter og dine egne steg mot skogbunnen. Lenger fremme ser du et lite vann, som blikkstille ligger badende i sollys. Kanskje går du alene, eller sammen med noen du er glad i. Uansett er det ren og skjær rekreasjon å vandre i nærmest uberørt trøndersk natur.

Betjente og ubetjente fjellhytter

Etter en lang dag med vandring finnes det knapt noe deiligere enn å komme frem til en god og varm hytte. Hos Den Norske Turistforening finner du en oversikt over både sesongbetjente, så vel som ubetjente hytter i Trøndelag. Her kan du spise et kjærkomment måltid, kanskje ta en vask, legge slitne føtter høyt og slappe av.

Særlig populær er Sylan, med 820 kilometer permanent vintermerkede ruter, 370 km på norsk side og 450 km på svensk side. Antageligvis er dette det største sammenhengende rutenettet med vintermerkede ruter i hele verden. De helårsmerkede rutene leder deg trygt inn i fjellet, mellom en tyvetalls hytter.

Storerikvollen i Tydal

Storerikvollen må sies å være selve definisjonen av det gode liv. Etter en lang dagsmarsj er det lite som slår å komme frem til setervollen med panoramautsikt over Esandsjøen i foten av Sylan-fjellene. Her venter overnatting og en deilig treretters middag ved langbord, gjerne med øl eller vin til.

Tar du utgangspunkt i Storerikvollen, er turmulighetene mange, sommer som vinter. Du kan ta korte eller lengre dagsturer, se Tydal fra hesteryggen eller legge kursen mot en ny hytte. Mest brukt er helårsturen «Firkanten», som går mellom Blåhammarstugan og Sylstationen i Sverige, Storerikvollen og Nedalshytta.

Schulzhytta i Selbu

Den idylliske Schulzhytta tilbyr noe så sjeldent som uberørt midt-norsk natur, helt uten kraftutbygging eller vegforbindelse. Hytta ligger sentralt til i den vestlige delen av Sylan, midt i hjertet av Roltdalen og Skarvan-Roltdalen Nasjonalpark, med flotte turmuligheter i alle retninger. Her kan du nyte dagsturer om du ønsker et lengre opphold på hytta, eller bevege deg videre til neste hytte ved Sylan. Hytta er betjent ved påsketider og i perioder om sommeren, resten av året er det selvbetjent overnatting.

Et av de mest spennende og kulturhistoriske turmålene i området er de gamle kvernsteinsbruddene. Kvernsteinsdriften i Selbufjellene startet mest trolig på 1500-tallet og foregikk frem til 1914. I dette tidsrommet produserte selbubruddene størsteparten av all kvernstein som ble brukt her til lands. Samtidig ble det eksportert til Sverige, Danmark, Finland og Russland. Livet var ofte hardt for bøndene og husmennene i området. De måtte opp langt til fjells, både sent på høsten og til vinters. Går du tur i området kan du lett se for deg hvilke arbeidsforhold 300 menn hadde oppi steinbruddene på kalde dager med dårlig vær. Det var unektelig et tøft liv, og kulturminnene knyttet til kvernsteinsdriften var et viktig argument for opprettelsen av nasjonalparken i 2004.

Foruten kulturminner kan Schulzhytta skilte med mange gode fiskemuligheter i umiddelbar nærhet. Her kan du kaste ut snøret med dupp, legge deg komfortabelt tilbake med en god bok mens du venter på napp, eller ta frem en fluestang i håp om å fange den store fjellørreten. Uansett er du sikret behagelige timer langt unna den moderne verdens støy.

Nedalshytta. Foto: Bård Svendsen / trondelag.com

Nedalshytta ved Sylan

Nedalshytta ligger lunt til i bjørkeskogen innunder det mektige Sylmassivet, hovedinnfallsporten til Sylan fra norsk side og en del av den tidligere nevnte helårsruta «firkanten». Hytta er en yndet favoritt i turer fra Storerikvollen, og egner seg for mellomstopp såvel som lengre opphold for eksempelvis barnefamilier.

Områdene rundt Nedalshytta er fantastiske for dagsturer. Verdt å få med seg for toppturentusiaster er Syltoppen, 1762 meter over havet eller Storsola, 1728 meter over havet. Ellers har hytta mange underholdningmuligheter som volleyball, bordspill, kanoer og fiskestenger.

Kombiner fjell med by

Vil du kombinere fjellturer med shopping og uteliv i Trondheim er det ikke vanskelig å få til. Alle nevnte hytter er lett tilgjengelig med kollektivtransport eller egen bil. Med overnatting på Radisson Blu Royal Garden Hotell, Trondheim kan du velge det som passer deg best. Hotellet har egen parkering, bilutleie, i tillegg til at både tog og buss er kort vei unna.

Hyttene er betjent i perioden påske og sommer, men det kan likevel være lurt å kontakte hytta på forhånd for informasjon om kapasitet. I ubetjente perioder er det viktig å ta med en universalnøkkel fra Turisforeningen. Her får du også øvrige turtips og kart.
God tur!

Du vil kanskje også like