Fosen og Åfjord på sykkelsetet

På vakre Fosen mellom fjord, fjell og grønne åkre, skapes sommerminnene du vil huske lenge. Her har du frisk sjøluft, lokale matopplevelser og kort avstand mellom adrenalin og avslapning. Oppdag trønderske kystperler, og sett nye spor med de du er glad i.

Trondheim er et rikt utgangspunkt for opplevelser i Trøndelag, spesielt på grunn av det gode kollektivtilbudet og derunder ikke minst hurtigbåten. Med reisekortet AtB SommerPass kan du reise så mye vil i hele trøndelag i én uke. Det åpner et hav av muligheter!

Her kan du lese våre heteste tips fra indre Fosen, en firedagers rundreise som kombinerer buss, båt og el-sykkel og varierte aktiviteter. Overnattingene tar du i komfortable hoteller, eller lev det enkle liv i friluft med telt og lett oppakning. Vi garanterer uansett for mange nye og minneverdige opplevelser!

Prøv noe nytt, utforsk Fosen og Åfjord fra sykkelsetet i sommer! Kanskje blir det ny favoritt?

Reiserute: Åfjord Tour

Hvor: Trondheim – Vanvikan – Kuringen – Stokkøya – Linesøya

Transport: Hurtigbåt og buss, el-sykkel m/bagasjetransport kan du leie hos Fosen Aktiv

Passer for: Turen passer aller best for venner, par, og barnefamilier med barn over 12 som er stødige på sykkel eller barn som er komfortable i sykkelvogn.

Varighet: Turen er foreslått over 4 dager, men ta den tiden du trenger og teksten til inspirasjon.

Dag 1: Trondheim - Vanvikan

Ta hurtigbåt fra Trondheim hurtigbåtterminal til Vanvikan. Se AtB for rutetider.

I Vanvikan kan du avtale å møte Fosen Aktiv, de leier ut el-sykler til hele følget og de tar seg av bagasjetransport om du trenger det. Bagasje- og barnevogner kan også leies som ekstrautstyr.

Følg hovedveien et lite stykke i retning Rissa, før du svinger av til venstre for å ta den langt mindre trafikkerte grusveien inn til muséet Kystens Arv. Denne grusveien er også en del av Kystpilegrimsleia!

Fremme hos Kystens arv kan dere sammen utforske museets mange utstillinger og det populære båtbyggerverkstedet – på egenhånd eller med guide. Tramp deg så videre til Reins Kloster for å nyte hjemmelaget økologisk iskrem og lokalt håndverksøl. På idylliske Buheim Gård har de byttet ut ku med fru, og Fruene i Fjøset inviterer til gårdsbutikk med spennende lokale råvarer, galleri, og en sjarmerende kafé. Alt verdt et besøk!

Når dere har tråkket dere gjennom Stadsbygd og kommet vel fram i Rissa senere på dagen kan dere med fordel hoppe på lokalbussen inn til Åfjord sentrum, eller booke transfer og «pick-up-pint» med Fosen Aktiv. Vi kan anbefale en overnatting på Fosen Fjordhotell i sentrum av Åfjord. De byr gjerne på lokale mat- og drikkeopplevelser fra det de kaller et av Norges beste matskattekammer. Avslutt kvelden med badstu og godt selskap!

Oppsummert:

Aktivitet: Fruene i Fjøset, Reins kloster, Rosehagen, Kystens Arv, badstue og lokalmat.

Overnatting: Fosen Fjordhotell

Transport: Hurtigbåt, sykkel og buss

Ruter:

Vanvikan –  Museet Kystens Arv: ca. 14 km (50 min) Slakt terreng med jevn stigning

Museet Kystens Arv – Reins kloster: ca. 11km (40 min) En til to litt brattere stigninger

Reins kloster – Rissa. Ca. 15km (50 min) slakt terreng med nedoverbakker.

Dag 2: Åfjord – Lauvøya/Kuringen

Gi deg selv den beste starten på dagen og nyt en bugnende hotellfrokost. Er du fiskeglad kan du kjøpe fiskekort og ta ei økt i lakseelva Stordalselven – rett utenfor hotelldøra.

Alternativ 1

Pakk med deg deilig lunsj og ferske bakevarer fra Stokkøy Bakeri og gjør deg klar for en rundtur rundt Lauvøya på sykkel. Langs veien vil spesielt barna sette pris på et besøk på Humstad Gård hvor de får god kontakt med dyra på gården. Er været godt anbefaler vi å ta en dukkert i en av de mange vikene og sandstrendene langs veien. Er dere historieinteressert er det verdt å ta en rast på Dragseid, et knutepunkt fra vikingetiden, med bautaer infotavler og gravhauger. Vel tilbake, ta gjerne en natt til på Fosen Fjordhotell eller ta lokalbussen ut til Kuringen Bryggehotell.

Alternativ 2

Ta sykkelen fatt og sykle til Kuringen Bryggehotell. Har du mye bagasje anbefaler vi bagasjetransport fra Fosen Aktiv. Framme på Kuringen Bryggehotell bør du unne deg en bedre lunsj før du enten legger deg langflat på stranda, nyter badelivet eller tar en kort topptur oppom Jultjuven. Tilbake i hotellets restaurant anbefaler vi fersk, lokal sjømat og lokal drikke. Også her har de badstu – men av den sjøsatte typen!

Oppsummert:

Aktivitet: Klatring, kajakk på kuringen, fjelltur Jultjuven, bading og badstu Kuringen, lokalmat

Overnatting: Kuringen Bryggehotell

Transport: Sykkel

Rute: Fosen fjordhotell – Kuringen Bryggehotell: 25km (1t 40min) Slakt terreng, smått kupert.

Dag 3: Kuringen/Stokkøya

Alternativ 1:

Bli hentet i båt på bryggen hos Kuringen, og prøv fiskelykken på vei mot besøksgården Harbak Gård. Her møter du blant andre Elvar Harbak, som eier og driver stedet. Her er det lagt til rette for å oppleve et rikt gårdsliv med både sau og lama, fisketurer på hav og fjell. Sammen med Fosen Aktiv tilbyr gården klatre- og buldreopplevelser med og uten guide – og hvorfor ikke prøve grotteutforskning i Harbakhula?

Videre kan du ta deg med el-sykkel tilbake til Kuringen, eller hvorfor ikke ta turen helt ut til Stokkøya og den ikoniske strandbaren?

Alternativ 2

Ta et forfriskende morgenbad før dagens viktigste måltid, og ta fatt på dagen med el-sykkel eller lokalbuss til strandbaren på Stokkøya. Er du tørr bak ørene anbefaler vi et besøk hos Stokkøy Bryggeri og Granskauen Destilleri. Nyt en deilig lunsj på Strandbaren og gjør strandhugg på prisvinnende Hosnasand. Taler vær og temperatur for andre aktiviteter kan en fjelltur til Nyphogget hule være et godt alternativ.

Sublugarene på Stokkøya Strandhotell ligger helt i strandkanten, sirlig plassert for å passe terrenget, og de har glassfasader som inviterer omgivelsene inn i lugaren. Ønsker du selvhushold og utsikt over Atlanterhavet er kanskje Kysthusene noe for deg. Har du smått aversjon mot det ordinære kan kanskje glamping være noe for deg? Du vet, glamping – de møblerte luksusteltene med oppvarming og frokost på sengen – garantert en overnatting du husker lenge.

Aktivitet: Båt med fiske fra Kuringen, Harbak besøksgård med eller uten guide. Stokkøya Sjøsenter og strandbar. Stokkøy Bryggeri og Granskauen Destilleri.

Overnatting: Stokkøya Strandhotell

Transport: Mulighet for båttransport eller sykle fra Kuringen til Stokkøya Strandbar. Buss fra Kuringen  –  Stokkøya

Rute: Kuringen Bryggehotell – Stokkøya Strandbar: 9km (35 min) En bratt stigning. Litt kupert.

Dag 4: Linesøya - Trondheim

Når du først befinner deg på en av Nord-Europas flotteste strender, bør du absolutt starte dagen med et bad. Ta el-sykkelen fatt og ta med familien på en rundtur til Linesøya. Ferskbaksten til Stokkøy Bakeri plukker du opp på veien, før den nytes på Linesøya. Ute på øya finner du kro, badestrender, fjellturer og krigshistorie. Bare det å krysse Linesbrua på sykkel er i seg selv en spennende opplevelse. Skulle du forelske deg fullstendig i stedet, er det mange campingmuligheter. Vel tilbake på Strandbaren kan du parkere sykkelen og ta bussen til Årnes, for transfer tilbake til Trondheim.

Overnatting: Hjemreise evt. overnatting på Linesøya.

Aktivitet: Bading, sykling

Transport:  Lokalbuss til Årnes fra Stokkøya Strandbar. Buss fra Årnes til Vanvikan.

Du vil kanskje også like: