Markeder, uteaktiviteter, hjemmebakst, håndarbeid, julekalender og brukskunst; førjulstida i Trøndelag lar seg vanskelig oppsummere i en enkelt setning.

Heng heller på, så skal vi gi deg et innblikk i det førjulstida kan by på, og hva du kan forvente hvis du kommer på besøk.

Blåtimen på Røros. Foto: Finn Nilsen

Velkommen til den blå time og kuldegrader

Når november overtar for høsten har dagslyset for lengst begynt å tape kampen mot mørket store deler av dagen. Knallrøde soloppganger og solnedganger dominerer himmelen når det er plussgrader. Når kulden setter inn kommer blåtimen snikende over oss, i takt med at dagslyset kommer og går.

Det er også på denne tiden at skiene letes fram fra loft eller kjellere, prepareres og settes i garasjen slik at de er klare til umiddelbar bruk når den første snøen kommer.

Tradisjoner mellom generasjoner

For mange er det maten og de sosiale lagene som gjør at førjulstida hilses så velkommen, og selskapelighetene begynner lenge før selve julehøytiden. De tradisjonelle julebordene, hvor både venner og arbeidskollegaer feirer juletidas ankomst, arrangeres gjerne helt fra starten av november, og det er ikke uvanlig at en trønder deltar på både tre og fire julebord.

Også i de mange hjem er det mye som handler om mat på denne tida. Det lages kjøttpålegg, sildepålegg, flatbrød, krumkaker, lefser og en rekke andre tradisjonsprodukter som har fulgt familiene i flere generasjoner. Både besteforeldre og barnebarn involveres gjerne i prosessen, og slik har det pågått til alle tider. Oppskriftene overføres fra generasjon til generasjon, og mange av dem finnes ikke i nedskrevne versjoner. Det man eventuelt ikke lager selv, finner man gjerne på et av de mange markedene som arrangeres i førjulstida.

Julemarkedet i Trondheim. Foto: Øyvind Blomstereng

Marked – en matmagnet

Ei av de som har latt seg sjarmere av de norske mattradisjonene, og særlig den store satsingen på markeder med høykvalitets småskala-mat i Trøndelag, er Malin Mårtensson (41) som vi møter på Bondens Marked på Steinkjer. Hun har tatt turen fra Sverige blant annet for å handle norsk lokalmat og å få noen tips til sin egen krydrete lammepølse som hun skal lage for andre år på rad.

-Dere nordmenn har virkelig blitt gode på lokal mat.

Dere nordmenn har virkelig blitt gode på dette med lokal mat. Jeg har vært flere steder på matmarked i Trøndelag tidligere, blant annet på julemarkedet i Trondheim og kjørt langs Den Gyldne Omvei. Dette er første gangen jeg er på Bondens marked på Steinkjer, men også her var det veldig mange spennende smaker. Noen av dem blir garantert med hjem over grensa.

Kunnskapen til de som står og selger er stor, og snart er hun langt inne i en samtale med en forhandler av pølse, om både hemmelige og eksotiske kryddersorter som passer til lam.

Som mangeårig hytteeier på trøndelagskysten har Malin fulgt godt med i timen når det gjelder førjulstida i Trøndelag.

-Dere er mye flinkere til å ta vare på gamle tradisjoner her i Norge enn hjemme, og med tradisjoner mener jeg ikke noe kjedelig, tvert om. Få ting er så spennende som å gå rundt på Julemarkedet i Trondheim og se på alt det spennende som selges i bodene. Tradisjon og innovasjon går hånd i hånd, det er det som gjør det så morsomt. Og så dèt Bondens Marked-teltet da… sier Malin og går drømmende i blikket mot neste bod.

Julehappenings

Julemarkedet i Trondheim har blitt arrangert siden 2003, og får stadig flere besøkende. Med 150 kulturarrangementer fra fire scener og 110 utstillere av håndverk og lokal mat er det en 10 dager lang kulturfest som tiltrekker seg tusenvis av besøkende. Også på Røros har det blitt arrangert julemarked i mange år, og få steder får du så sterk julefølelse som når den gamle trehusbyen er kledd i hvitt og bodene i gatene lokker med spennende mat og håndverk.

Kultur før jul

Julekonserter, humorshow og barneteater har også etter hvert blitt en fast del av det som setter oss i førjulsstemning. Nasjonale og lokale stjerner fyller kirker, kulturhus og mindre scener med julesang og koselige historier hvor både unge og eldre kan kose seg sammen. Gamle stjerner setter gjerne opp sin egen juleturne, hvor de synger både egne og tradisjonelle julesanger.

Nissefar og ungene på julemarked på Røros. Foto: Tom Gustavsen

Juletre

Det siste og ultimate høydepunktet i juleforberedelsene er fortsatt å gå ut i skogen og hogge familiens eget juletre. Tradisjonelt sett pyntes treet lille julaften, men enkelte tjuvstarter julefeiringa tidligere i desember, for å få maksimalt ut av juletida. Under treet legges alle pakkene som skal åpnes på julaften, og så kan jula bare komme.

Ut for å teste snøen

Ustø stavtak og nysmurte ski hører så definitivt førjulstida til. De fleste byene og tettstedene i Trøndelag har skiløyper som ligger nære sentrum. I Trondheim ligger Bymarka et kvarter med trikken unna sentrum, og her kjøres det opp milevis med skiløyper straks snøen kommer. Også i Trøndelag for øvrig er det sjelden behov for en biltur på mer enn noen få minutter før du kan spenne på deg skiene. På Røros kan du sågar spenne på deg skiene midt i sentrum og gå på ski til der de første løypene starter. Det er også vanlig at enkelte av løypene er opplyst, slik at du kan dra på skitur nær sagt når enn det måtte passe.

Nordmenn har opp gjennom tidene hatt ord på seg for å være født med ski på beina. Er det én region i Norge som både har vært grunnlaget for påstanden, og som sørger for at det fortsatt lever, er det Trøndelag og trønderne. Som hovedleverandør av skiløpere til de norske skilandslagene, er Trøndelag en region som er godt kjent i skimiljøet i verden over. Faktisk er det slik at hadde Trøndelag vært et eget land, ville medaljefangstene i VM og OL de siste tiårene ført trønderne nesten helt til topps på medaljestatistikken.

En sikker måte å få en trønder i tale på, er å begynne å snakke om langrenn. Nevner du navn som Petter Northug, Marit Bjørgen eller Therese Johaug skal det ikke mer til før ansiktet lyser opp og praten sitter løst.

Du vil kanskje også like