Fra lokalbrygga drikk til folkemusikk

Enten du elsker å nyte lokal mat og drikke, en god konsert, eller rett og slett bare å la det rive litt i lattermusklene til en god revy, er dette regionen for deg – det er alltid en festival i Trøndelag!

Føler du deg kulturelt understimulert? Det er det mange som gjør for tiden. Men nå er det lov å være optimistisk. For festivalarrangørene har fått beskjed om å planlegge festivalene sine som normalt. Og normalt finner du ikke mange steder med bedre kulturmangfold enn Trøndelag.

Sommer, sol og Olavsfest

Hvis du tar deg en tur innom Trondheim i månedsskiftet juli/august er det svært mye liv i byen.

Trondheim internasjonale Olavsfest, eller Olavsfestdagene som folk flest sier, arrangeres hvert år rundt Olsok, og festivalen har alltid vært flinke til å ta hele byrommet i bruk.

Festivalen blir spredt utover hele Trondheim sentrum, og setter sitt preg på hele bybildet.

Olavsfest er en festival med et svært rikt kulturtilbud. Er du glad i musikk, kan du glede deg over at artister i headliner-kategorien årlig kommer til Borggården. Her snakker vi om artister som Karpe, Aurora, Sondre Justad og Highasakite. Internasjonale legender som Patti Smith har også gjestet festivalen flere ganger.

Olavsfestivalen er likevel så uendelig mye mer enn musikk. Religion, kunst og historie er en sentral del av festivalen. Du kan derfor også kose deg med gudstjenester, midnattsmesser, byvandringer og kunstutstillinger.

Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen - Foto: Wil Lee-Wright

Skulle du befinne deg i Trondheim i sommermånedene, vil det også være gode muligheter til å nyte lokal mat og drikke under Trøndersk matfestival og Bryggerifestivalen. Visste du forresten at Trondheim og Trøndelag i 2022 smykker seg med tittelen European Region of Gastronomy? Det er forsåvidt ingen grunn å forholde seg til årstallet – Trøndelag er allerede matfatet du drømmer om. Blir du værende ut august, kan du også få med deg en konsert eller ti under musikkfestivalene Pstereo og Festningen.

Bryggerifestivalen. Foto: deocariza / trondelag.com
Bryggerifestivalen. Foto: deocariza / trondelag.com
Pstereofestivalen i Trondheim, Trøndelag, Foto: Marius Rua
Pstereofestivalen i Trondheim, Trøndelag, Foto: Marius Rua

Mer enn bare Trondheim

For å virkelig få med deg mangfoldet i trøndersk festivalkultur bør du ut av Trondheim, men ikke nødvendigvis så langt. Ta for eksempel toget til Verdal, 1,5 time nordover, og du befinner deg like ved Stiklestad.

Historiske spel har lange tradisjoner her. Spelet om Heilag Olav har faktisk røtter helt tilbake til 1954. Historiske spel kjennetegnes ved at de er en blanding av reelle historiske hendelser, og fiksjon. Spelet om Heilag Olav dreier seg rundt Olav den Helliges siste dager før slaget som tok livet av ham i år 1030 – bedre kjent som «Slaget på Stiklestad». Spelet er en del av Olsokdagene som hvert år finner sted her i slutten av juli.

Spelet om Heilag Olav på Stiklestad
Foto: Espen Storhaug

Noe av det spesielle med historiske spel som sjanger, er at de ofte utspilles i et område med spesiell betydning for historien som blir fortalt.

Innherred_Spelet på Stiklestad_Foto: Leif Arne Holme/SNK

Så når du ser Olav den Hellige falle, er det med visshet om at det faktisk var der det skjedde.

Det er ikke bare på Stiklestad du kan oppleve historiske spel i Trøndelag. Tar du turen fra Verdal og inn til naturskjønne Vera kan du oppleve teatret «Sol av Isfolket», basert på Margit Sandemoses romansuksess «Sagaen om Isfolket». Teatret spilles ute med det vakre Veresvatnet og de svenske Skäckerfjällen som bakteppe.

Sol av Isfolket - Foto: Visit Innherred

På Røros, i spektakulære omgivelser, arrangeres spelet Elden. Elden tar oss med tilbake til 1718–1719.

Da gikk 10 000 svenske soldater, under kommando av general Armfeldt, mot Trondheim for å innta Norge.

Et historisk, dramatisk og fengende musikkteater i UNESCO-verdensarven Røros

Har du humor?

Isåfall vil Norsk Revyfestival være noe for deg! Revy har en unik plass i den Trønderske kultursjela, og Høylandet er å regne for norges revyhovedstad. Hvert andre år samles det morsomste Norge har å by på til NM i Revy på Høylandet.

Selv om navnet ikke skulle tilsi det, er det litt av hvert du kan delta på under denne festivalen. Fra bokbad til dans, og fra lokalmat til aktiviteter og fjas. I 2019 kunne du for eksempel delta på andeløp, med bålkaffe fra verdens største bålkaffekjel og superheltkurs for barn på programmet.

NM i revy - Foto: Norsk Revyfestival

Førjuls folkemusikk

Selv om de fleste festivalene i Trøndelag arrangeres i sommermånedene, gjør ikke alle det. En av festivalene som venter litt, er Hilmarfestivalen. Festivalen, oppkalt etter felespilleren Hilmar Alexandersen, er norges største folkemusikkfestival nord for Dovre, og arrangeres hvert år i november.

Arrangementssjef Terje Tranaas forteller at folk gjerne kan begynne å glede seg til november allerede nå.

– Vi er allerede så å si ferdige med å planlegge programmet, forteller han.

Tranaas forteller at det er et særegent fokus på å nå ut til barn og unge underveis i festivalen.

Foto: Hilmarfestivalen
Foto: Gjermund Larsen Trio

– I løpet av de åtte dagene festivalen avholdes, arrangerer vi mye for de yngste. Og i perioden før festivalen har vi blant annet noe som kalles Hilmarfestivalens eventyrkonkurranse, hvor barn og unge fra barneskole til videregående kan delta.

I tillegg har festivalen et fokus på kunst, gjennom satsingen HilmART, og en turnerende festival som heter Hilmarscena.

Du vil kanskje også like