På Røros kan du vandre fra butikk til butikk og shoppe spennende ting. Før du vet ordet av det har du fått en ny favorittbutikk – opptil flere ganger!

Innlegget er skrevet av
Runa Eggen, 28.10.2013

Gjesteskribent Runa Eggen. Foto: Runa Eggen

Røros sentrum har i underkant av 4000 innbyggere. Du tenker kanskje null shopping og utvalg? Feil! I Røros er det moderne virksomheter i hus med historie og det er bytendenser på et sted med storstilt natur som nærmeste nabo. Allerede ved innfarten skjønner jeg at jeg skal tilbringe noen dager på et spesielt sted. Verdensarvbyen ønsker velkommen.

Med UNESCO verdensarv som ramme

Kjerkgata og Bergmannsgata er parallelle gater som danner sentrumskjernen i Røros. De fargerike trehusene ligger tett. Mellom gatene går det trange smug – ei vete heter det her. Røros står på UNESCOs liste over verdensarvsteder, og sporene etter bergverkseventyret er godt fremme i dagen. Blant annet er slagghaugene ved smeltehytta markante i bybildet.

Butikkene på Røros har annerledes navn, som:

Varer med historie

Jeg går innom Det Gule Huset, og kommer i snakk med eier Inger Klæboe. Hun vet mye om det å drive butikk på Røros. Mange av butikkene tilbyr varer med en spennende historie. Inger guider meg fra hylle til hylle med stødig hånd og stemme.

– Klær og smykker får en større verdi når du vet litt om bakgrunnen, sier Inger.

Jeg beundrer flotte kjoler i merket Himalaya. En tysk kvinne ansetter kasteløse kvinner i India til å produsere vakre plagg. Slik tjener de til livets opphold på en god måte. Jeg ser håndstrikkede vesker laget av kvinner i Nepal, fargerike kashmirskjerf, smykker fra Norge, Sverige og Bulgaria, knallrosa sko fra Dr. Martens og kjoler i ull og silke fra det norske merket Tulip Tatamo. Kortet brenner i veska!

Frost for dame og herre

Lenger opp i Kjerkgata holder Frost til. Jeg går inn i damebutikken. I hyllene er det Skandinavia som dominerer. With&Wessel, iiS Woodling, Line of Oslo. With&Wessel er et ganske nytt merke Norge. De stilrene ullplaggene ser ikke ut som ull. Bak står et norsk ektepar bosatt i New York. Anna Norvik eier butikken sammen med ektemannen og et ektepar til.

Vi er bevisste på å føre klær som har kvalitet vi kan stå for, og da ender vi opp med mye skandinavisk. Men det er jo også fordi det er klær som passer norske kvinner, forteller Anna.

Bestselgeren hos Frost er buksene fra danske Dranella. De har en passform som gjør bukseshoppingen til en fryd!

Kunst og håndverk

Kunst- og håndverk er godt representert i Rørosbutikkene. Det er varer i ull, sølv og keramikk, og en opplevelsesbutikk verdt et besøk er Potteriet Røros. Her kan du vandre inn i produksjonen og se på at krus, kopper og fat tar form.

Det er mest å se på frem til kl. 13.30. Da er dekoravdelingen på plass og gjør servisene våre fargeglade. Det som gjør oss spesielle er at vi dekorerer med leire. De fleste bruker glasur, sier daglig leder og pottemaker Robin Schellenberg.

Forresten – pottemakeriet holder til i de gamle lokalene til ullvarefabrikken på Røros. Og når vi snakker om ull. De kjente Røros-pleddene er naturligvis til salgs på ulike steder. Et tips er å oppsøke fabrikken. Der har de fabrikkutsalg og gode priser.

Rørospauser med Rørosmat

Kaffestuggu er Røros’ eldste kafé og verdt et besøk. Historien sitter i veggene og tradisjonskosten serveres på fat. Jeg nøyer meg med kaffe og vaffel. Lunsjpausen litt senere legges til Schankebua, og jeg går for en salat med aïoli og en kaffe latte.

Intet besøk på Røros uten å smake på lokal mat! Og lokal mat er et tema det kan sies mye om. Hos Røros Delikatesser kan du kjøpe med deg reinsdyrpølse, Rørossmør og rømme, oster og gode oljer. For å nevne noe. Eller hva med å besøke et serveringssted og bestille en Røros 3-retter? Vertshuset Røros er gode på lokalmat. Jeg avslutter dagen der, med lam fra Vingelen og øl fra husets microbryggeri.

Nå er det mørkt og butikkene har stengt. I morgen er en ny dag – og den trenger jeg!

Finn overnatting til ditt besøk på Røros

Du vil kanskje også like