Årets store familiefilm fra Disney er vinterfilmen «Frost», og flere scener i filmen er inspirert av folk og attraksjoner i Trøndelag.

Disney inspirert av Trøndelag

Det var i mars 2012 at et team fra mediegiganten Disney var på en rundreise i Norge. Målet med turen var å finne inspirasjon til den nye familiefilmen Frozen, eller Frost, som den heter på norsk.

I løpet av norgesoppholdet, som regissørene har beskrevet som «overveldende», var de innom både Røros og Trondheim, og flere attraksjoner herfra er med i filmen. En av karakterene er til og med inspirert av en trønder som hadde besøk av delegasjonen.

Frost fra Røros

På Røros var Disney på besøk hos Rørosrein, hvor de lot seg inspirere av både dyr og folk. Disney-teamet fikk se hva slags utstyr som brukes når Rørosrein bedriver reinkjøring, og Magne Eggen Haugom viste også fram en del tradisjonell vinterbekledning, som vadmelstrøye og skallesko. Reinsdyret Sven og fjellfareren Kristoff har klare trekk herfra. Vinterlandskap likt det du finner rundt Røros er også med i filmen.

Frost fra Trondheim

Trondheim ble også besøkt på Disneys rundreise. Det som kommer tydeligst fram når det gjelder Trondheims-elementer i filmen, er innsiden av Nidarosdomen, men også elementer av Stiftsgården er med.

Andre norgesreferanser i familiefilmen fra Disney er norske fjorder, stavkirker, vikingskip, Bryggen i Bergen, troll som snakker norsk og en handelsmann som selger lutefisk.

Innovasjon Norge har tro på norgesreklamen

Innovasjon Norge, med Reiselivsdirektør Per Arne Tuftin i spissen, ønsker å utnytte publisiteten Norge får gjennom filmen, og har inngått et lukrativt samarbeide med Disney. Nå samarbeider de med filmgiganten for å inspirere kinogjengere verden over til å ville reise til Norge.

Framover vil det bli satt i gang flere spennende aktiviteter både i Norge og utlandet, knyttet til promotering av Frozen. Målet er å bruke filmen som et utgangspunkt for å skape aktiviteter som kan gi langsiktig gevinst for Norge som turistdestinasjon.

Sist gang Disney hadde såpass mye fokus på ett land i en film, var da de lagde filmen Brave (Modig), som var sterkt inspirert av Skottland. Undersøkelser gjort av Visit Scotland viser at en tredjedel av de som logget seg på visitscotland.com/brave ble inspirert til å besøke Skottland.

Disneys egen turoperatør opplevde også å fylle opp turene til Skottland, der målet var å se og oppleve steder omtalt i filmen. VisitScotland antar at filmen totalt sett har bidratt til en interesse for Skottland verdt over en milliard kroner for skotsk økonomi. (kinomagasinet.no)

Handlingen i Frozen («Frost» på norsk)

Når en trolldom forhekser et kongedømme til evig vinter, bestemmer den uredde optimisten Anna seg for å legge ut på en episk reise for å finne sin søster Elsa, Snødronningen, og sette en stopper for hennes iskalde forbannelse. Med seg på reisen har hun den erfarne fjellfareren Kristoff og hans gode venn, reinsdyret Sven.

På reisen gjennom dal og over fjell i ett landskap som minner om Norge, møter de mystiske troll og en fantastisk morsom snømann som heter Olaf.

Det er magiske tilstander på hver en fjelltopp og de må sammen kjempe mot de iskalde elementene for å redde kongeriket fra evig forbannelse.

Andre populære filmer fra Disney de siste årene

Disneykonsernet leverer storfilmer stort sett hvert år. Filmene vises over hele verden og ses av flere millioner barn og voksne. Noen av suksessene de har kommet med de senere årene er Løvenes Konge, Toy Story, Mulan, Jungelboken og Alice i Eventyrland. Håpet er at Frozen skal bli noe som i framtiden blir omtalt som en Disney-klassiker.

Det er magiske tilstander på hver en fjelltopp og de må sammen kjempe mot de iskalde elementene for å redde kongeriket fra evig forbannelse.

Du vil kanskje også like