Vurderer du kanskje å legge familieferien til Trøndelag? Her får du noen gode grunner til å gjøre akkurat det.

Samhold styrkes gjennom felles erfaringer. Slik er det blant venner og kjærester, men også i familier. Barn husker gjerne best de feriene som var litt annerledes. Og Trøndelag, ja, det er litt annerledes. Uansett om du vil lære, gjøre, se – eller bare leve – kan du gjøre det her. I trygge rammer, med formidlere i verdensklasse og uforglemmelige aktiviteter for store og små.

Trøndelag er kulturhistorie, gjestfrihet og god mat.

Det er urørt natur, fjord og fjell.

Du kan oppsøke store avstander – men også det motsatte. Du finner nærhet, delte opplevelser, og muligheter til å skape minner sammen.

Lille, store Trøndelag

En av dem som har hjertet godt plassert i Trøndelag, er Sarah Wyss. Hun er daglig leder i Namsskogan Familiepark og Hotell, og for henne er det den store variasjonen som gjør regionen unik.

– Det er så mye forskjellig her, fra kyst til fjell. Samtidig er avstanden kort mellom de fine, ulike opplevelsene. Det er spesielt, selv for norske barnefamilier, som gjerne er vant til å være ute i naturen.

Wyss nøler ikke med å anbefale Rypetoppen Adventurepark i Meråker, en nærmest selvskrevet destinasjon for familier som ønsker en aktiv og sosial opplevelse. Men hun peker også mot Røros, hvor hun selv har bodd.

– Røros er sitt eget lille fantastiske univers. Her kan barn lære om verdensarven vår, i tillegg til at naturen er helt vanvittig. Du tusler ut i helt urørte områder, og du ser hverken folk eller stier. Masse muligheter for spennende vinteraktiviteter er det også, som for eksempel hunde- og reinkjøring.

Ziplines og fjellrever

Parken hun selv driver, er en attraktiv destinasjon for barnefamilier. Her er aktivitetene så mange at du fint kan sette av et par dager.

– Vi er en dyrepark med en stor samling nordiske dyr. Her kan du møte både bjørn, gaupe, ulv, jerv og fjellrev. Men vi er mer enn det også, og du kan boltre deg med zipline, i klatreparken og blant hotell, campingplass og spisesteder. I tillegg tilbyr vi et fiskekort som gir deg tilgang på hele 800 fiskevann. Ta med deg barna på tur, og kanskje blir det fersk fjellørret til middag, sier Wyss.

Sommer er hovedsesongen i Namsskogan familiepark, og alle aktivitetene ligger for dine føtter. Om vinteren kan barna kose seg alpin- eller kjelkebakken. Og kanskje best av alt: Dyrene er på sitt vakreste da.

– Fjellreven er helt nydelig om vinteren. Og jeg tror det er viktig at vi virkelig ser og kjenner til disse dyra. Da er det lettere å bry seg om dem. I 2021 samarbeider vi med Vitensenteret i Trondheim, og vi girer opp formidlingen til alle generasjoner. Det er både læring og moro samtidig!

Sosiale museer

En annen familieferie-klassiker er å gå på museum. Misoppfatningen om at det er en asosial opplevelse, har Trøndelag motbevist i stort monn. Spredt over hele regionen ligger museer like oppslukende for barn som for voksne. Aina Berg, markedskoordinator i MiST (Museene i Sør-Trøndelag), kunne snakket en hel dag:

– Det er vanskelig å velge, men Orkla industrimuseum, med togtur og omvisning i gruvene, er en helt utrolig opplevelse. Og Sverresborg på sin side er jo et rent eldorado for de små. Om sommeren kan de mate dyr, og i desember er det nydelig julestemning i flere uker. Her er det trollfigurer, nisser og artige aktiviteter.

Hun trekker også frem Sjøfartsmuseet, en skjult perle midt i Trondheim sentrum. Her er det til og med en egen etasje for barn, hvor de kan lete seg frem til hemmelige rom, lære å knyte knuter – og mye mer.

– I tillegg har du Kystens Arv, med lekebrygge og et fantastisk uteområde. Her kan du fint tilbringe hele dagen uten å kjede deg et sekund. Mens på Rockheim har du et mer moderne, digitalt museum. Til og med kunstmuseene våre, som kanskje er mest rettet mot voksne, har vi tilrettelagt for de små, med verksted og det hele.

Og at det skulle være asosialt? Det kan Berg avkrefte med en eneste gang.

– Alle som besøker oss ofte, barnefamilier, venner og kjærester, gjør det som en sosial aktivitet. Det er jo det vi ønsker å skape, sier hun og avslutter:

– Her er det lov å flire, det er lov å snakke og det er lov å kysse.