Øl fra små håndverksbryggerier blir stadig mer populært. I Trøndelag ligger det flere småskala bryggerier som lager øl med særpreg og av høy kvalitet.

Øl – vitenskap og nytelse i skjønn forening

Håndbrygget øl, eller håndverksøl, er i vinden. Flere og flere blir opptatt av smaksvariasjonene i øl, kunnskap om øl, bruken av mat i øl og ikke minst kombinasjonen av mat og øl. Godtdrikke.net har en nyttig artikkel for deg som ikke helt har oversikten over hvordan ulike typer øl smaker og hvordan de lages.

I Trøndelag ligger flere bryggerier som har gjort seg bemerket, også nasjonalt, for sine bryggeriprestasjoner. Her får du en oversikt over håndverksbryggeriene i Trøndelag, og kanskje finner du ditt nye favorittøl hos ett av dem?

Inderøy Gårdsbryggeri

Inderøy Gårdsbryggeri ble stiftet i mars 2007, og er en del av Den Gyldne Omvei på Inderøy på Innherred. Den første offisielle brygginga av øl ble gjennomført i desember 2007, og de første flaskene med øl fra Inderøy Gårdsbryggeri ble solgt i mars 2008.

Bryggeriet ligger på gården Kvam Østre på Inderøy, godt skjult inne i en driftsbygning. Bryggmester Steinar Kvam har drevet med brygging av øl som hobby siden 1993. Inderøy Gårdsbryggeri liker å brygge øl med mye smak, og ølet sees på som et supplement til det utvalget som finnes i butikkene.

Ølet er lokalt håndverk fra brygging til tapping. Det er verken filtrert eller pasteurisert og får ettergjære på flaskene. Dette gir et «levende» øl med lang holdbarhet. Malt og humle av god kvalitet bidrar til å gi ølet fyldig smak og særpreg. Flaskene har gjærsediment på bunnen. De lyse øltypene holder seg godt i 18 måneder etter tapping. De mørke enda lengre.

Inderøy Gårdsbryggeri brygger øl etter inspirasjon av klassiske engelske og tyske øltyper.

Les mer om Inderøy Gårdsbryggeri på Inderøy.

Munkeby Østre – Munkebyøl, Levanger

Kombinasjonen øl og klosterliv går langt tilbake i tid, og har sterke tradisjoner. De Nordeuropeiske klostrene var anerkjente for sin brygging av øl allerede på 400-tallet, og det er grunn til å tro at munkene som etablerte seg på Munkeby utenfor Levanger på Innherred på 1100-tallet, hadde med seg sine kunnskaper om ølbrygging opp til Trøndelag.

Med denne historiske informasjonen i bakhodet, fikk Håkon Fiskvik på Munkeby Søndre ideen om at den etter hvert så anerkjente osten fra Munkeby Kloster trengte et flytende tilbehør. Tanken var å skape et øl som var perfekt tilpasset osten, og at denne smakfulle og tradisjonsrike kombinasjonen kunne serveres gjester som tok inn på gårdens herberge.

Eksperthjelp måtte til, og oppdraget med å komponere de gylne dråper ble gitt til Steinar Kvam på Inderøy Gardsbryggeri. Resultatet ble et veltilpasset øl av typen engelsk spesialbitter, som er ravgult og har en lett maltkarakter.

Ølet ikke er pasteurisert, men ettergjærer på flasken. Dette gir et levende og spennende øl, som passer perfekt både til Munkebyosten og til å leske tørste struper med. Les mer om øl og ost fra Munkeby utenfor Levanger.

Ølve på Egge, Steinkjer

Ølve på Egge Bryggeri AS ble stiftet i 2005 av Magne Bjerkem i Steinkjer. Han solgte bryggeriet videre i 2007. Bryggeriet er i dag lokalisert på gården Vester Elnan i Sør-Beitstad, cirka 12 kilometer vest for Steinkjer, og drives av fem par.

Ølet som brygges av Ølve på Egge er laget som såkalt levende øl. Det vil si at det er et overgjæret øl som modnes (ettergjæres) på flaskene. Lokal historie ligger til grunn for navnevalg på ølsortene.

Ølves øltyper kan kjøpes i utvalgte dagligvarebutikker og serveringssteder i Sør-Norge.  I tillegg har bryggeriet eget utsalg og betjener kunder på henvendelse.

Juleølet har kommet meget godt ut i flere tester, og ble i 2010 kåret som Norges beste juleøl i VG.

Øl fra Ølve på Egge Bryggeri, på Steinkjer, Innherred, Trøndelag, Foto: Bernt Rostad - Flickr

To Tårn Bryggeri, Trondheim

To Tårn Bryggeri AS er et håndverksbryggeri som holder til i det gamle sand- og vanntårnet på Marienborg i Trondheim. Bryggeriet har fokus på godt håndverk, gode lokale og internasjonale råvarer, og ønsker å levere øl med høy kvalitet.

To Tårn Bryggeri AS tar mål av seg til å bli et kompetansesenter og samlingssted for øl og ølkultur i Trøndelag.

Med ujevne mellomrom inviterer To Tårn til pubkvelder, hvor du kan smake på øl fra deres egen produksjon, i deres eget, flotte publokale. Pubkveldene annonseres både på hjemmesidene og på Facebooksiden til To Tårn Bryggeri.

Les mer om To Tårn Bryggeri i Trondheim.

Austmann Bryggeri, Trondheim

Austmann Bryggeri er et lite håndverksbryggeri holder hus på Byneset i Trondheim, nærmere bestemt i Shell sitt gamle tapperi nede ved vannkanten. Navnet Austmann kommer fra gammelt av og viser til nordmennene som seilte over havet til vesterhavsøyene fra 900-tallet og utover.

Austmann Bryggeri er hjertebarnet til tre venner som hadde en felles drøm om å eie og drive et håndverksbryggeri. Det ble startet sommeren 2013 av Anders Cooper, Vinko Lien Sindelar og Thomas Sjue, som lenge hadde pratet om å det å starte bryggeri. Anders jobbet som brygger på Kinn Bryggeri Florø, Thomas var bryggeassistent på Trondheim Mikrobryggeri og Vinko var kjøkkensjef på Trondheim Mikrobryggeri. Etter oppstarten har også Magnus Bru vært en viktig spiller på Austmann-laget.

I januar 2012 satte arbeidet inn for fullt og gutta gikk igang med oppstarten. Tre Gamle Damer, en tante og to mødre, kausjonerte for lånene slik at gründerne bak Austmann kunne realisere sin bryggeridrøm. De gamle damene har som en hyllest fått sin egen øl oppkalt etter seg, som heter nettopp Tre Gamle Damer.

Austmann produserer ca 50 000 liter øl i 2013 og anslår å produsere ca 200 000 liter neste år. Produksjonsmessig skiller Austmann Bryggeri seg fra de fleste andre, ved at de benytter åpne gjæringskar. Denne tradisjonelle måten å fermentere på, gjør at de kan topphøste den sunneste gjæra i mange generasjoner. Gjærstammene får jobbe i et stressfritt miljø, noe som påvirker smaken på ølet positivt.

Les mer om Austmann Bryggeri i Trondheim.

Bryggere fra Austmann Bryggeri i Trondheim, Trøndelag, på stand på ølfestival, Foto: Bernt Rostad - Flickr

Trondhjem Mikrobryggeri, Trondheim

Trondhjem Mikrobryggeri ligger sentralt i Trondheim sentrum, og er en pub som selger øl de selv har brygget. Trondhjem Mikrobryggeri åpnet 4. desember 1998, og var den andre puben som startet egen bryggerivirksomhet i Norge. Mikrobryggeriet har også kjøkken med egen matmeny.

Bryggerne mener at ølelskere har drukket seg lei på at de store industribryggeriene med sine strenge profittkrav er tvunget til å kutte tilbake på kvaliteten og mengden av de ingredienser som gir ølet sin gode smak — humle og malt. Trondhjem Mikrobryggeri får malten fra de samme bøndene som leverer malt til Skottlands kjente maltwhisky-destillerier. Humlen kjøper de fra de mest anerkjente humlegårdene i Tsjekkia, Tyskland, England og USA.

Alt øl som serveres hos Trondhjem Mikrobryggeri er brygget på stedet. Er du så heldig å være til stede på riktig tidspunkt, kan du se bryggerne i aksjon rundt bryggekjelene innerst i lokalet.

Les mer om Trondhjem Mikrobryggeri.

Klostergården Handbryggeri, Tautra

Klostergården Håndbryggeri brygger et utall typer øl for servering i restauranten på Klostergården, som ligger på Tautra utenfor Frosta.

De tar ofte utgangspunkt i maten de har på menyen, men brygger også øl med tanke på å vise bredden og mulighetene som finnes blant all verdens øltyper. I restauranten har de et rullerende utvalg på fem kraner, og i tillegg har de spesialøl i kjelleren.

Nå får du også kjøpt flere typer øl på flaske i Gårdsbutikken.

Ølsmaking på Klostergården, og flerretters ølmiddager med utvalgte kombinasjoner av øl og mat, er et populært tilbud for grupper og bedrifter.

Bryggeriet har høstet en rekke 1. priser i den årlige konkurransen Trøndersk mesterskap i håndverksbrygging.

Les mer om Klostergården Håndbryggeri på Klostergården på Tautra.

Tautra ved Frosta Klostergården ølbrygging Ståle Anderssen. Foto: Runa Eggen

Teveltunet Fjellbryggeri – Håndbrygget øl fra Teveldalen

Teveltunet Fjellbryggeri er et lite håndtverksbryggeri plassert ved foten av Steinfjellet i Meråker. Bryggeriet ligger i tilknytning til gårdsbutikken, med eget utsalg. Her får du kjøpt en rekke lokalproduserte kvalitetsvarer.

Teveltunet Fjellstue er et kjent kurs- og konferanseanlegg, som i de siste årene har satset tungt på lokalt mat og drikke. Eget bryggeri var derfor en naturlig vei videre for å kunne tilby gjestene det aller beste av lokalprodusert mat og drikke.

Teveltunet tilbyr også egne aktiviteter, som Rypetoppen Adventurepark, og guidede turer for store og små grupper.

Teveltunets spesialitet er å kombinere øl og mat sammen til en komplett smaksopplevelse.

Teveltunet Fjellbryggeri tilbyr 4 faste øltyper
, samt sesongbaserte spesialøl.

Les mer om Teveltunet Fjellbryggeri.

Røros Bryggeri og Mineralvannsfabrikk

Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk er et mikrobryggeri på Røros som regner seg som videreføringen av den gamle Røros Mineralvannfabrikk som ble startet i 1900 og produserte brus fram til det ble lagt ned i 1981.

I 2011 ble Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk lansert med et øl som var brygget hos Atna Bryggeri.

Bak Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS står et knippe ildsjeler med kokk og hotellsjef Mikael Forselius som gründer og Kjetil Reinskou som daglig leder. Brødrene Dag Aadne og Jørn Ketil Sandbakken representerer kontinuiteten fra Røros Mineralvannfabrikk som eksisterte fra 1900 til 1981.

Glåmos Mineralvannfabrikk, med Hans Vintervold i spissen, er også med på eiersiden.

I 2013 brygger bryggeriet flaskeølet sitt hos Atna, mens fatølet blir brygget på Røros.

Les mer om Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk.

Ølsmaking på Røros Bryggeri og Mineralvannsfabrikk. Foto: Marius Rua/trondelag.com

Du vil kanskje også like