Øl fra små håndverksbryggerier blir stadig mer populært. I Trøndelag ligger det flere småskala bryggerier som lager øl med særpreg og av høy kvalitet.

Øl – vitenskap og nytelse i skjønn forening

Håndbrygget øl, eller håndverksøl, er i vinden. Flere og flere blir opptatt av smaksvariasjonene i øl, kunnskap om øl, bruken av mat i øl og ikke minst kombinasjonen av mat og øl. Godtdrikke.net har en nyttig artikkel for deg som ikke helt har oversikten over hvordan ulike typer øl smaker og hvordan de lages.

I Trøndelag ligger flere bryggerier som har gjort seg bemerket, også nasjonalt, for sine bryggeriprestasjoner. Her får du en oversikt over håndverksbryggeriene i Trøndelag, og kanskje finner du ditt nye favorittøl hos ett av dem?

Bryggeri i Trøndelag Foto: Camilla Skaget Hansen

Austmann Bryggeri, Trondheim

Austmann er Trondheims håndtverksbryggeri. Eventyret om Austmann startet i 2012 da tre karer møttes i et virrvarr av studier, uteliv, ølbrygging og jobb. Sammen stablet de, med god drahjelp fra tre gamle damer, Trondheims håndtverksbryggeri på bena – og i 2013 var produksjonen i gang.

Siden den gang har de vokst til et av Norges største håndtverksbryggerier og har i dag 12 ansatte, med distribusjon i hele Norge, samt eksport til Europa. Sommeren 2018 var det nye bryggeriet og et fantastisk taproom på plass på Sluppen i Trondheim. Dermed er scenen satt for nye eventyr!

Les mer om Austmann Bryggeri i Trondheim.

Bryggere fra Austmann Bryggeri i Trondheim, Trøndelag, på stand på ølfestival, Foto: Bernt Rostad - Flickr

Bryggeriet Frøya

Bryggeriet holder til på Uttian i Frøya kommune, og startet opp i april 2016. De brygger øl som hyller kystkulturen, noe som gjenspeiles i logo, navn på produktene og utforming på etikettene.
Ølet brygges på gode råvarer med tålmodig håndtverk, og er laget med tanke på å komplementere smakene i det rike utvalget av lokalprodusert mat på Frøya, og på naboøya Hitra.

Les mer om Bryggeriet Frøya.

EC DAHLS

E.C. Dahls Bryggeri ble grunnlagt av Erich Christian Dahl i Trondheim i 1856, og ble raskt det største bryggeriet i regionen. I 1966 fusjonerte bryggeriet med Aktiebryggeriet på Lademoen, hvor de fortsatt holder til i dag.

Etter omfattende restaurering åpnet EC Dahls igjen sommeren -16 et nytt ølsenter med mikrobryggeri, bryggeripub, restaurant, besøkssenter og konferansefasiliteter.

Les mer om E.C. Dahls. 

EC DAHLS bryggeri. Foto: Camilla Skaget Hansen

Fjord Bryggeri

Fjord Bryggeri holder til i et gammelt strutseklekkeri i Haukvika, Sør-Trøndelag, og ble stiftet av Roar Haukvik og Frank Rimol. Se mer på Facebooksiden deres. 

Hammerhead Brewing Company

Hammerhead Brewing Company er Trondheims nyeste tilskudd av mikrobryggeri. Kun 15 min fra Trondheim sentrum på Byåsen-siden i Trondheim brygges det ekte håndverk med stor lidenskap og tålmodighet. Hammerhead tar ingen snarveier i sine brygg og byr på kvalitet fra hånd til munn.

Se mer om Hammerhead Brewing Company.

Hogna Brygg

Hogna Brygg på Singsås i Sør-Trøndelag har som motto «det beste ølet er ikke brygget enda». Bryggeriet består av fire karer fra Budal, Forsetmoen og Kotsøy.

Ideen deres om et lokalt bryggeri startet i det små, men har nå utviklet seg til å bli et betydelig prosjekt. Anlegget har de bygget selv av tanker fra meieribransjen, mask og gjærrester går til det lokale bakeriet og til nabobonden, de gjenvinner varme fra produksjonen og leverer ølet på bokser som kan leveres til panting.

Se mer om Hogna Brygg. 

Inderøy Gårdsbryggeri

Planleggingen av et bryggeri på Inderøy startet i 2004. Da sa bryggmester Steinar opp jobben sin for å starte med ølproduksjon. I 2007 stiftet han Inderøy Gårdsbryggeri sammen med bror og bonde Per Morten og ble enige om å plassere det på Kvam østre.

I starten var selve bryggeriet på bare 20m² inkludert lager. Det ble brygget i 400-liters melketanker og gjæret i 200-liters platfat. I dag er både tankene og rommene større, men det er fortsatt en god del manuelt arbeid i tråd med filosofien om at dette skal være et håndverk.

Steinar brygger nå 22 ulike øltyper, derav 9 sterkøl. I tillegg har de en liten produksjon av mjød med lokal honning. De lager også litt eplemost og eplecider og Per Morten har plantet epletrær slik at de kan bli selvforsynt med epler. I 2016 utvidet de konseptet med sitt eget lille serveringssted, bryggeriloftet. Her er det plass til ølsmaking og ulike arrangement som pubkvelder, møter, konserter og selskap.

Les mer om Inderøy Gårdsbryggeri på Inderøy.

FÆBY – MED ØL I HOVEDROLLEN

Det er lidenskapen for øl og mat som gjør Fæby unik. Øl brygget på Fæby og mat i perfekt harmoni satt sammen av dyktig kokk gir opplevelser langt utover det ordinære.

På Fæby Gård skapes det god stemning for gjestene ved å servere skamgodt øl og mat på en profesjonell, men uhøytidelig måte, i de triveligste omgivelser. Fæby er perfekt for store og små møter, og andre sosiale tilsetninger.

Klostergården Handbryggeri, Tautra

Klostergården Håndbryggeri brygger et utall typer øl for servering i restauranten på Klostergården, som ligger på Tautra utenfor Frosta.

Bryggeriet ble startet som en utvidelse av mat- og ølserveringen i Klostergården med ønske om å brygge godt og spennende øl som både står til de ulike rettene som serveres, og også kan nytes alene. I tillegg til et basissortement, brygger de ulike sesongbaserte øl.

Deres «Alstadberger» ble i 2014 tildelt det første Spesialitet-merket til et norsk øl. For å få dette merket må ølet inneholde norskprodusert malt og humle.

Bryggeriet har høstet en rekke førstepriser i den årlige konkurransen Trøndersk mesterskap i håndverksbrygging.

Les mer om Klostergården Håndbryggeri på Klostergården på Tautra.

Tautra ved Frosta Klostergården ølbrygging Ståle Anderssen. Foto: Runa Eggen

Midtpunktet Bryggeri

Midtpunktet Bryggeri fra Steinkjer (visstnok Norges geografiske midtpunkt) lager mikrobrygget øl med inspirasjon fra lokal historie, lokale oppskrifter og mat i fokus.

Logoen er «Steinkjer», med fjorden hvor båtene kom inn, tregrensen – og over grensen Fjellene som speiler seg i sjøen. Ikke alle kommuner i Norge har alle de tre elementene rundt seg, som blir vann, jord, luft. Med hjertevarme i tillegg brenner Midtpunktet Bryggeri for det gode, lokale ølet.

Se mer på Facebooksiden deres. 

Munkeby Østre – Munkebyøl, Levanger

Kombinasjonen øl og klosterliv går langt tilbake i tid, og har sterke tradisjoner. De Nordeuropeiske klostrene var anerkjente for sin brygging av øl allerede på 400-tallet, og det er grunn til å tro at munkene som etablerte seg på Munkeby utenfor Levanger på Innherred på 1100-tallet, hadde med seg sine kunnskaper om ølbrygging opp til Trøndelag.

Med denne historiske informasjonen i bakhodet, fikk Håkon Fiskvik på Munkeby Søndre ideen om at den etter hvert så anerkjente osten fra Munkeby Kloster trengte et flytende tilbehør. Tanken var å skape et øl som var perfekt tilpasset osten, og at denne smakfulle og tradisjonsrike kombinasjonen kunne serveres gjester som tok inn på gårdens herberge.

Eksperthjelp måtte til, og oppdraget med å komponere de gylne dråper ble gitt til Steinar Kvam på Inderøy Gardsbryggeri. Resultatet ble et veltilpasset øl av typen engelsk spesialbitter, som er ravgult og har en lett maltkarakter.

Ølet ikke er pasteurisert, men ettergjærer på flasken. Dette gir et levende og spennende øl, som passer perfekt både til Munkebyosten og til å leske tørste struper med. Les mer om øl og ost fra Munkeby utenfor Levanger.

Namdalsbryggeriet

Øl fra Namdalen brygget på kunnskap, tradisjoner og naturlige råvarer. Se mer på Namdalsbryggeriet.no

Reins Kloster

Reins Kloster er Norges første økologiske bryggeri, og det første ølet kom ut i butikker i august 2013. Reins Kloster er opptatt av å bruke kun naturlige ingredienser i ølet.

Reins Kloster øl består av disse ingrediensene: Vann, økologisk malt, økologisk humle og GMO-fri gjær. Rødalgen Chondrus Crispus, som er høstet lokalt på Fosen, er brukt som klaringsmiddel. Denne bidrar også med smaken av umami.

Reins Kloster øl er upasteurisert og ufiltrert. Det kan gi et lite bunnfall i flasken, og bidrar til en rik og sammensatt smaksopplevelse. Rister du flasken litt før du tømmer den, får du det med i glasset.

Reins Kloster ligger i Rissa, en times reise fra Trondheim. Historien forteller at Harald Hårfagre tok gården Rein til odel og eie da han la under seg Trøndelag på 870-tallet. Selve gården er antakelig over tre tusen år gammel. Nonneklosteret på Rein ble grunnlagt på slutten av 1220-tallet og eksisterte i 300 år. I dag er det 10. generasjon Horneman som eier og driver Reins Kloster. I tillegg til øl, produserer de også en fabelaktig god iskrem.

http://reinskloster.no/

Røros Bryggeri og Mineralvannsfabrikk

I 1900 ble Røros Mineralvannfabrikk startet med Oliver Langen («brus-Oliver») som bestyrer i heller beskjedne lokaler på Flanderborg. I 2009 så selskapet igjen dagens lys. Rørosinger med kjærlighet til god mat og god drikke etablerte Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS.
Produksjonen besto i begynnelsen av brygging i et mikrobryggeri i kjelleren på Vertshuset, og all produksjon ble solgt der.

I 2013 startet et nytt kapittel i selskapets historie. Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk AS ble en del av Røros F&B Group AS, og en ny storsatsing var et faktum. Det ble bestilt nytt bryggeri med langt større kapasitet og inngått leieavtale om nye lokaler i Havsjøveien næringspark på Røros. Det nye bryggeriet ble montert vinteren 2015 og selskapet har en ambisjon om å bli blant de ledende håndverksbryggeriene i Norge.

Les mer om Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk.

Ølsmaking på Røros Bryggeri og Mineralvannsfabrikk. Foto: Marius Rua/trondelag.com

Stokkøy Bryggeri

Ølentusiastene Sturla Gabrielsen og Trond Slind startet Stokkøy Bryggeri i lille Åfjord (på Fosenhalvøya i Trøndelag) i 2015. «Lag godt øl, resten går av seg selv» lyder credoet for gutta.
bryggeriets mål er å brygge god, lokal ale som et komplement til eksisterende utvalg av lagerøl. Lokal humle og bygg vil bli brukt i bryggingen for å gi smaksgodt særpreg.

Stokkøy Bryggeri er etablert i de nye lokalene til Bygda 2.0 as, «Bygdeboksen». Den resterende mesken får frilandsgrisen på Harbak.

Se mer på Facebooksiden deres. 

Stolt Bryggeri

Mikael Slettedal; ivrig hjemmebrygger og tidligere proff-brygger overtok bryggerilokalene til Stjørdalsbryggeriet og fikk etter kort tid med seg to engasjerte medeiere for å starte på den spennende jobben med å etablere et nytt og kreativt bryggeri; Stolt Bryggeri AS. Bryggeriet holder til i lokalene på Hjelseng Gård, kun 4 km fra sentrum av Stjørdal.

Stolt Bryggeri ble etablert i januar 2018, offentlig lansert i mars 2018 og ble raskt distribuert over hele Trøndelag. De første variantene som ble produsert var for dagligvare, men utviklingen av nye sterke øl var i gang. Ølet ble tappet på aluminiumsboks, et bedre alternativ for både miljøet og øl-kvaliteten.

Se mer på Stoltbryggeri.no

Teveltunet Fjellbryggeri – Håndbrygget øl fra Teveldalen

Teveltunet Fjellbryggeri er et lite håndtverksbryggeri plassert ved foten av Steinfjellet i Meråker. Bryggeriet ligger i tilknytning til gårdsbutikken, med eget utsalg. Her får du kjøpt en rekke lokalproduserte kvalitetsvarer.

Teveltunet Fjellstue er et kjent kurs- og konferanseanlegg, som i de siste årene har satset tungt på lokalt mat og drikke. Eget bryggeri var derfor en naturlig vei videre for å kunne tilby gjestene det aller beste av lokalprodusert mat og drikke.

Teveltunet tilbyr også egne aktiviteter, som Rypetoppen Adventurepark, og guidede turer for store og små grupper.

Teveltunets spesialitet er å kombinere øl og mat sammen til en komplett smaksopplevelse.

Teveltunet Fjellbryggeri tilbyr 4 faste øltyper
, samt sesongbaserte spesialøl.

Les mer om Teveltunet Fjellbryggeri.

Trondhjem Mikrobryggeri, Trondheim

Trondhjem Mikrobryggeri åpnet 4. desember 1998, og var den andre bryggeripuben som startet sin virksomhet i Norge.

Bryggeriet har også kjøkken og egen matmeny. Trondhjem Mikrobryggeri får malten fra de samme bøndene som leverer malt til Skottlands kjente maltwhiskydestillerier. Humlen kjøper de fra de mest anerkjente humlegårdene i Tsjekkia, Tyskland, England, og USA. Alt øl som serveres hos Trondhjem Mikrobryggeri er brygget på stedet. Er du heldig kan du se bryggeren i aksjon rundt bryggekjelene bakerst i lokalet.

Les mer om Trondhjem Mikrobryggeri.