Mange er fortsatt ukjent med hvilken rolle Væktarstua Hotell i Tydal spilte for Thor Heyerdahl, når han skrev boka om Kon-Tiki og ekspedisjonen til Polynesia.

Året var 1947 da Thor Heyerdahl satte sammen et mannskap og la ut på den berømte Kon-Tiki-ekspedisjonen. Målet med ekspedisjonen var å bevise at det var mulig å seile fra Sør-Amerika til Polynesia, og at det var slik Polynesia hadde blitt befolket.

Heyerdahl hadde verdens øyne på seg under den 8000 kilometer lange reisen på en primitiv balsaflåte, som av mange ble ansett som et fatalt prosjekt.

Kon-Tiki – verdenskjent ekspedisjon, film og bok

Dokumentfilmen fra ekspedisjonen vant Oscar for beste dokumentarfilm i 1951. I 2012 kom spillefilmen «Kon-Tiki», som var et av de største filmprosjektene i Norge noensinne, og som ble solgt til over 50 land.

Når i tillegg Thor Heyerdahls egen bok om ferden med «Kon-Tiki» er en av verdens mest leste bøker, oversatt til over 70 språk og solgt i mer enn 50 millioner eksemplarer, forstår man at Heyerdahl og Kon-Tiki virkelig er kjent ute i den store verden.

Kon-Tiki-utstilling på Væktarstua Hotell i Stuggudal i Tydal, Trøndelag, Foto: Line Samuelsen/TRL

Væktarstua i Tydal, Heyerdahls skrivestue

Det imidlertid mange ikke vet er at Heyerdahl skrev boka om Kon-Tiki-ekspedisjonen på Væktarstua Hotell i Tydal. Væktarstua ble den gang drevet av Heyerdahls kusine Martine Lyng Unsgård, og Heyerdahl tok med seg hele familien til Tydal for å skrive boka.

Første gang han gjorde dette var når han skrev sin første bok, «På jakt etter paradiset», i 1938.

Som mange andre forfattere søkte han ro, stillhet og inspirasjon i skriveprosessen, og han så på Væktarstua i Stugudal i Tydal som det perfekte sted for et slikt opphold.

Kon-Tiki-utstlling på Væktarstua

Dagens driver av Væktarstua, Helge Kvithammer, fattet tidlig interesse for Heyerdahls tilknytning til Tydal og Væktarstua.

Væktarstua Hotell har laget en permanent Kon-Tiki-utstilling, i samarbeid med Kon-Tiki museet på Bygdøy. Med god hjelp av Halfdan Tangen jr., markedsjef ved Kon-Tiki museet, har hotellet laget en utstilling som forteller historien om den eventyrlige ferden over Stillehavet i 1947.

Gjennom bilder, tekst og gjenstander knyttet opp mot Kon-Tiki-ekspedisjonen og Thor Heyerdahl, forteller utstillingen om selve ferden, og om Heyerdahls tilknytning til Væktarstua. Utstillingen inneholder blant annet en kopi av Kon-Tiki-flåten.

Flåten er laget av barnebarnet Olav Heyerdahl, som selv gikk i sin bestefars «fotspor» og seilte samme rute som Kon-Tiki i 2006, med flåten Tangaroa. I tillegg har hotellet fått tak i den originale skrivemaskinen som Thor Heyerdahl lånte av sitt søskenbarn i 1948, da han skrev boka.

Enkelte av tekstene i utstillingen er skrevet av Ragnar Kvam jr, som har skrevet tre bøker om Thor Heyerdahl. Bildene i utstillingen er utlånt av Kon-Tiki museet.

Væktarstua Hotell

Væktarstua Turiststasjon ble bygget i 1929, og ble oppkalt etter Væktarhaugen, som ligger like øst for Væktarstua. På den tiden var Stugudal en avsidesliggende fjellgrend med noen få gårder, og uten veiforbindelse. De første vinterturistene ble hentet med hest og slede over fjellet fra Ålen.

I dag er Væktarstua hotell et populært overnattingssted, kanskje mest kjent for sin beliggenhet ved foten av fjellmassivet Sylan. Væktarstua disponerer 30 dobbeltrom og har også flere hytter og leiligheter til utleie. Konferansefasiliteter er det også.

Videre har Væktarstua lavvo med plass til 130 personer, langhus for 40 personer, 2 stk. spa/massasjebad, garderober med dusj og toaletter. Hotellet har utleie av dusj til hyttefolk og gjesteplasser på båtbrygga rett nedenfor hotellet. Væktarstua tilbyr aktiviteter som hesteridning, kanefart, scootersafari, kjøring på 4-hjuling, tursti og platestudio.

Ridning i Tydal, Trøndelag. Foto: Bård Svendsen /trondelag.com

Opplevelser i og rundt Tydal

Legger du turen til Tydal, får du oppleve noe av det som trakk Heyerdahl til bygda. Tydal er et kjent for sin flotte natur, og byr mange ulike typer naturopplevelser, både om sommeren og om vinteren.

Om sommeren er vandring i fjellområdet Sylanørretfiske i elva nea og hesteridning særlig populære aktiviteter.

Om vinteren er det skiløypene i Tydal som tiltrekker seg flest  turister.

Hvordan reise til Tydal

Riksvei 705 går fra Stjørdal via Selbu til Tydal. Langs denne reiseruta, Rute 705, er det mange spennende opplevelser å få med seg.

Tydal ligger 135 kilometer (2 timer 15 minutter) fra Trondheim, og 104 kilometer (1 time 47 minutter) fra Trondheim Lufthavn Værnes. Tydal nås enklest med egen bil, men du kan også reise med buss fra Trondheim, via Stjørdal Stasjon og Selbu Skysstasjon.

Du vil kanskje også like