Bakklandet – Trondheims gamleby

Den gamle bydelen Bakklandet er et populært sted blant fastboende, studenter og besøkende i Trondheim. Her får du både shopping, atmosfære og deilig mat.

7
Bakklandet i Trondheim.  Foto: CH – visitnorway.com

Veien går via Lykkens Portal

Den vanligste og mest populære måten å entre idylliske Bakklandet på, er via den ikoniske Gamle Bybro, eller Lykkens Portal som den også kalles, som går over Nidelven fra sørenden av Kjøpmannsgata.

Gamle bybro

Bakklandet, Trondheim. Foto: Søderholm – Steen.

Moderne liv i gammel bydel

Restauranter og kafeer med uteservering, parker og friområder, og en og annen spennende designbutikk. Dette er noe av det som venter deg når du er vel over brua. Her forenes studenter, lokalbefolkning og forretningsfolk side om side, mens de spiser sushi, tapas eller bistromat og drikker øl fra alle verdenshjørner – inkludert et stort utvalg fra Trøndelag.

På sensommeren har de siste årene bydelens egen festival, Bakklandsdagene, med konserter, marked og utstillinger blitt arrangert.

På Bakklandet, nærmere bestemt i Brubakken, finner du også verdens første sykkelheis, Trampe. Har du ikke sykkel selv, er det god underholdning å se på de mange turistene som prøver å komme seg opp bakken ved hjelp av Trampe, med vekslende hell.

Mye historie å formidle

Bakklandet ble først bebygd tidlig på 1600-tallet. Sentrum av Trondheim hadde vokst seg stort, og behovet for å bygge utenfor elveløpet til Nidelva begynte å melde seg. Bakklandet ble da Trondheims første forstad. Flere bybranner og to svenske beleiringer satte Bakklandets eksistens på prøve.

Etter siste beleiring i 1718, der Bakklandet ble brent ned som ledd i å forsvare Trondheim, ble bydelen raskt gjenreist, og i dag er man opptatt av å bevare denne flotte og kompakte bydelen med sine små trehus, bryggerekke og brosteinsbelagte gater.

Kafeer

Dromedar KaffebarNedre Bakklandet 3 og Nedre Bakklandet 77

Kaffebrenneriet, Nedre Bakklandet 2

Nabolaget Bagelri, Nedre Baklandet 20D

Shopping

Sukker designmarked, Nedre Bakklandet 9A

Keiserens Nye, Nedre Bakklandet 58

 

Restauranter

Baklandet Skydsstation, Øvre Bakklandet 33

Kalas & Canasta, Nedre Bakklandet 5

Sabrura Bakklandet, Øvre Bakklandet 66

Blomster og vin, Nedre bakklandet 21

Rive Gauche, Øvre Bakklandet 66

Barer og pøbber

Antikvariatet, Nedre Bakklandet 4

NB6, Nedre Bakklandet 6

Den Gode Nabo, Øvre Bakklandet 66