En kort tur med Kystekspressen skiller bylivet i Trondheim med en tur på landet på Fosen, halvøya langs Trøndelagskysten.

Innlegget er skrevet av
Runa Eggen, 29.08.2012

Gjesteskribent Runa Eggen. Foto: Runa Eggen

Austrått slott

Austrått er et lite sted, en kort biltur fra Brekstad. Storhet og gammel rikdom lyser i mot oss i det vi kjører gjennom gårdstunet og ser slottet foran oss. Austrått er en perle som lokalsamfunnet er tydelig stolt av, og slottet er i dag museum. Noor Knutsen er vår kjentmann, og han forteller entusiastisk om Austrått og fru Inger.

– Fru Inger eide gården på Austrått på 1500-tallet. Hun var en av Norges mektigste kvinner på den tiden og eide 1/6 av landområdene her i landet, forteller Noor.

Jeg tygger veldig på navnene Austrått og fru Inger. Jeg forbinder et eller annet med disse navnene. Javisst! Fru Inger til Austrått. Henrik Ibsen sørget for å gjøre både fru Inger og hennes eiendom kjent også utenfor historiske kretser. I historiebøkene er hun en kjent dame. Som Norges fremste adelskvinne og hennes sentrale rolle da reformasjonen ble innført i 1537.

Etter å ha passert gården og slottet kommer vi til avkjøringen mot Austrått fort. Her fortelles en ganske annen historie.

Austrått fort – en todelt opplevelse

Det er vanskelig å sette ord på det vi ser. Noe slik har jeg aldri sett før. Det ser ut som en enorm kanon. Austrått fort er et kystfort, og ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig.

– Dette er et kanontårn fra det tyske slagskipet «Gneisenau», forteller Noor Knutsen. Skipet ble skadet i 1942, og da bestemte tyskerne at kanontårnet skulle til Austrått. Hensikten var å beskytte innløpet til Trondheimsfjorden.

Det er en veldig todelt opplevelse å være på Austrått fort. Her er «verdens fineste» utsikt. Men også et meget markant bevis på alt det forferdelige som skjedde under andre verdenskrig.

Samtidig blir jeg imponert over byggverket. Vi går inn i kanontårnet. Det går fem etasjer ned i fjellet og veier 800 tonn.

– Det er mange som kommer til Austrått kun for å besøke fortet, forteller Noor. Det er en viktig del av historien, og unikt i europeisk sammenheng. Og kanontårnet på Austrått er det eneste gjenværende av denne typen. I verden!

Natur pur

Alle de historiske opplevelsene hører hjemme i fantastisk natur. Fosen og kommunen Ørland utstråler fred og ro. Her kan du slappe av og lade batterier i vennlig natur. Fjellene er runde og milde og innbyr alle aldre og fysiske former til tur.

Den høyeste toppen i Ørland kommune er Osplikammen på 280 meter. Herlig! Du er på tur, men slipper å få høydeskrekk. Noor bruker også naturen i hjemkommunen.

– Tenkt så enkelt det er å bruke naturen her. Og det gjelder ikke bare fastboende. De som holder til i Trondheim kan enkelt ta en avstikker ut til oss. Ta båten om morgenen fra Brattøra. Etter en time er du fremme i Brekstad, og det behagelige landlivet kan starte. Du kan sykle, vandre, besøke Austrått, Sjøgata på Uthaug, og ellers bare nyte det spesielle lyset som er her ute.

By og land er gode naboer. Slik kan også de som tilbringer tid på Fosen enkelt og greit ta en avstikker til Trondheim.

Du vil kanskje også like