Open menu

Utstilling: PER DYBVIG på Nils Aas Kunstverksted

Velkommen til utstilling av Per Dybvig i Nils Aas Kunstverksted.

Dette blir første mulighet til å oppleve Per Dybvig sitt tegnede univers i Trøndelag!
Les her en anmeldelse av utstillingen.

Per Dybvig er en utforskende kunstner med en imponerende produktivitet. Når man ser omfanget av både uttrykk, formater og medier Dybvig opererer i, ser man et slående stødig virke gjennom en årrekke, med tegningen som utgangspunkt. Det er en glede å få stille ut en tegner av et slikt format her i Nils Aas Kunstverksted.

Eventyrlig strek, løs men stødig. Flyktige øyeblikk fanges av hurtige tegninger. Samtaler mellom ukjente mennesker på gaten og cafeer, løsrevne bilder fra TV og aviser, bruddstykker fra nyhetssendinger på radio og samtaler overhørt idet noen gikk forbi som fanges opp.

«En stor del av Dybvigs tegneproduksjon er relatert til en form for automatismetegning, hvor små fragmenter av større historier dukker opp, og resultatet kan virke kaotisk og forvirrende. Det kan synes som om tegningene hans formelig velter frem. Han griper tak i en setning, en person, en blomst eller en grein og fortsetter uavbrutt. Slik kan vi følge en strøm av inntrykk og tanker som til slutt fungerer som en visuell helhet, et ferdig verk.»
(Hanne Beate Ueland, direktør ved Stavanger kunstmuseum)

Bruddstykkene blir smått absurde når de løsrives fra sin opprinnelige kontekst, men faller naturlig sammen i Dybvig sitt fantasiunivers. Et sted hvor rollene gjerne er snudd på hodet, hvor dyr røyker, går på to bein og jakter på en menneskelig jeger. Hvor bevere har reinsdyrhorn og kaniner skyter med gevær.

Teknikk og uttrykk varierer hele tiden, samtidig er han gjenkjennelig uansett hvor blyanten plasseres. Dybvigs tegnede strek har blitt en form for allemannseie, og vi kjenner han som illustratør for både Rogalands avis, Stavanger Aftenblad og en rekke barnebøker av forfattere som blant annet Jo Nesbø, Trond Brænne og Bjørn Rørvik. I likhet med Nils Aas har Dybvig også arbeidet med illustrasjon på tvers av ulike medier. Kunstnere som har utgangspunkt i tegnemediet, får ofte naturlige nedslag i bøker, aviser eller andre flater som innbyr til tegning.

De seneste årene har han utgitt to bøker med egne illustrasjoner og tekster. Jegeren – en fortelling fra skogen (2015) vant gull i Årets vakreste Bok 2016, og er Dybvigs debut som billedbokskaper. Med syltynne tusjstreker og gåtefulle setninger skildrer han et bisart og fantasirikt skogunivers. I utgivelsen Svartfossen (2018) veksler han mellom ulike tegneteknikker og viser frem et mangfoldig galleri av sære og ulike personligheter.

Tidspunkt
UkedagerDatoTidBeliggenhet
tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag, søndag09.02.2020
12.04.2020
12.00
16.00
Nils Aas Kunstverksted