Open menu

Gjenstandene forteller: På treski i 6000 år

På Gjenstandene forteller 13. februar går vi på treski gjennom 6000 år. Det blir skihistorie og skimaking med skimaker Kjell Bengtsen og naturveileder Dag Inge Bakke. Konferansier er Øystein Viem.

Som oppvarming til VM i Seefeld inviterer vi til gjenstandene forteller. Mange har vel gått på de tunge skiene som var vanskelig å smøre.

Fortellingen om skihistorie i Norge har ofte fokusert på 1800-tallet, Telemark, Sondre Norheim og Fridjof Nansen. Men det eldste tegnet på bruk av ski i Norge finnes på Innherred. I 2001 ble helleristningen Bølamannen funnet ved Snåsavatnet. Den antas å være 6000 år gammel, og ser ut som en person med ski og en stav.

De eldste skriftlige kildene som nevner skiløping, knytter dette til samene, som brukte ski under jakt og fangst. I tekster fra vikingtid og middelalder er også det å gå på ski hovedsakelig fremstilt som en samisk aktivitet.
Klimaendringer har ført til at isbreer og snøfonner i fjellet smelter, så de siste årene har arkeologer gått langs snøkanten og funnet godt bevarte gjenstander som piler, klesplagg og ski. I Reinheimen i Lesja ble det i 2014 funnet ski som er 1300 år gamle. De er fra merovingertid, ca 100 år før vikingtida. Skia hadde til og med bindingen intakt. Kjell Bengtsen og Dag Inge Bakke har rekonstruert skia fra Reinheim. Bengtsen vil sette oss inn i skihistorien og fortelle om sine erfaringer som skimaker og Bakke vil fortelle og vise oss erfaringer ved bruk av skiene. Sammen med museumsformidler Øystein Viem vil de utveksle erfaringer i å gå på treski. Øystein har til og med brukt treski laget etter gammel modell på jakt, og kan forteller om stødighet og god framkommelighet i dyp snø på fjellet. Kanskje er treski det nye etter felleskienes popularitet går over?
Vi tar fram treski og staver fra våre museumsmagasin, noen ski er over 3 meter lange.

Arrangementet er i samarbeid med Hands of History.

Pris 180,- (160,- med Stiklestadkortet) inkludert kaffe og kake

Denne gangen arrangeres gjenstandene forteller i auditoriet og avsluttes med skidemonstrasjon ute hvis det er snø.

Pris
Tidspunkt
TypePrisKommentar
Medlem160,00 1 dag
Pr.person180,00 1 dag
UkedagerDatoTidBeliggenhet
Onsdag13.02.201919:00SNK