Visste du at Trondheim er opphavet til Linjeakevitten, og at den første skriftlige omtalen av akevitt stammer fra Steinvikholm Slott? Bli med på en historisk akevittreise i Trøndelag.
Rundreise i akevittens fotspor
Den første skriftlige kilden om akevitt knyttes til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros, så at akevitt har stått sterkt i Trøndelag i flere hundre år, er det ingen tvil om.
I Trøndelag finnes det flere serveringssteder med særlig interesse for akevitt, og du kan selv ta en historiske rundreise i akevittens fotspor. I løpet av turen får du oppleve alt fra Norsk Aquavitbar No.1 til lokale akevittprodusenter, spisesteder med særlig interesse for akevitt og historiske steder knyttet til akevitthistorien.
Akevitt - norsk kultur på sitt beste
Akevitt på Steinvikholm Slott – Skatval
Du får riktig nok ikke kjøpt akevitt på mektige og vakre Steinvikholm Slott, men Steinvikholm er likevel interessant for den som er interessert i akevitt. Olav Engelbrektsson, Norges siste erkebiskop, deltok nemlig i det som betegnes som den aller første skriftlige utvekslingen om drikken akevitt, og tillegges også æren for å ha vært den første som tok i bruk brennevinet som legemiddel i Norge. På bakgrunn av dette har Steinvikholm Aquavit blitt laget, siden 2003.
Akevitt på Frosta
Klostergården på Tautra: Særegent spisested som ligger vegg i vegg med ruinene fra det første Mariaklosteret på Tautra, bygget i 1207. Serverer tradisjonskost med Tautras egen akevitt – ankerdrammen «Tautra» – til, og har også flere egenproduserte ølsorter.
Akevitt på Innherred
Husfrua: Tilbyr smaking av diverse akevitt, gjerne kombinert med ølsmaking fra Inderøy Gårdsbryggeri.
Jægtvolden Fjordhotell: Har en imponerende samling av norske og skandinaviske akevitter i kjelleren. Arrangerer også besøk til Sundnes Brenneri, som produserer potetsprit til bruk i akevitt, blant annet Sundnæs Aquavit.
Øyna Restaurant: som ligger på et storslått utsiktsplatå ovenfor gamle Sakshaug kirke. Serverer lokal mat, og 90% av råvarene er hentet fra de 7 kommunene du kan se fra restauranten.
Stiklestad Nasjonale Kultursenter: Ingen historisk reise i Trøndelag blir komplett uten et besøk på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Her kan du vandre rundt i historiske omgivelser. Er tidspunktet riktig kan du få deg et middelaldersk måltid i langhuset Stiklastadir, kanskje med en akevitt til?
Berg Gård: Her finner vi Inderøy Brenneri, som har produsert akevitt siden 2003. Etter suksess med sine “Inderøy Akevitt No 1” og “Inderøy Taffel Akevitt” har de nå et nytt mål for øyet: de skal forske seg fram til en “ren” Inderøyakevitt, smakssatt utelukkende med droger fra Inderøy, som løvetann, granskudd, heggblomst og rognebær.
Akevitt i Trondheim
To Rom og Kjøkken: En av Trondheims aller beste restauranter, sterkt fokus på trønderske råvarer, serverer selvsagt trøndersk akevitt og har til og med en egen Akevittmeny.
Baklandet Skydsstation: Idyllisk lite spisested i den gamle bydelen Bakklandet i Trondheim, som serverer hjemmelaget tradisjonsmat med akevitt som passer til.