Et besøk til bergstaden Røros beriker, i form av historie, kultur, nye smaker og fulle handleposer. Her får du tips om 48 timer på Røros.

Innlegger er skrevet av
Runa Eggen 28.10.2013

Gjesteskribent Runa Eggen. Foto: Runa Eggen

Byen og gatene

Uansett hvor vi setter føttene i bergstaden Røros og 45 kilometer videre i alle retninger, så er vi på verdensarv-grunn. I Norge er det kun 7 steder som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og det er stort at Røros og Circumferensen er på denne listen.

En Bergstadvandring på Røros er vel anvendt tid. Det gir fin oversikt, og inspirasjon til steder jeg vil bruke mer tid på.

Og Kjerkgata og Bergmannsgata fortjener tid. Jeg går gatelangs og innom bakgårdene. Røros kirke er den attraksjonen i Røros som for folk flest er mest kjent. En musikkopplevelse i denne prydkirken er en sann gåsehudopplevelse!

Rett ved Slegghaugan er Sleggveien, «Pippigatan».  I 1969 ble det spilt inn en episode av Pippi her. Å gå oppover gaten er som å vandre gatelangs i en filmby. Ikke langt fra Sleggveien, på andre siden av elva, er Dahlgården. Bakgården til Per Sverre Dahl er en av mine favoritter. Her er opplevelsene en blanding av kunst, historie og humor.

Annerledes shopping

Shoppingherlighetene på Røros ligger i flotte omgivelser. Verdens vakreste kjøpesenter! Og verdensarven holder meg faktisk litt i ørene. Jeg er så fasinert av opphavet til Røros at jeg glemmer å dra kortet. Vel hjemme igjen tenker jeg mer enn en gang at jeg skulle kjøpt den kjolen fra Tulip Tatamo.

Potteriet Røros er spesielt i og med at verkstedet er åpent for besøkende. Et annet spennende prosjekt er Galleri Glød, en kunst- og håndverksbutikk bestående av 6 kunstnere fra Rørosregionen. De har alle verksted i ”periferien”, også har de samlet seg under samme butikk- og galleritak i byen. Britt Iren Storli er Storli Keramikk.

– Vi som kunstnere skal jo liksom være på verkstedet, men vi må og vil også vise oss fram for de besøkende som kommer til Røros, og da er det positivt at vi har samlet oss under ett tak. Det gjør også utvalget for de besøkende mer interessant. Vi har alltid en gjesteutstiller i butikken. Etter tre måneder skifter vi. Når en ny gjesteutstiller skal inn, gjør vi om utstillingen i butikken. Butikken blir på en måte helt ny.

Borte bra, Erzscheidergården best

Jeg har valgt meg ut Erzscheidergården som overnattingssted. Frank Norvik er daglig leder. Hans mor, Elin Norvik, kjøpte stedet i 1996, og sammen har de jobbet frem denne perlen av et overnattingssted på Røros.

– Et opphold hos oss skal være et luksusopphold for sjela

– Et opphold hos oss skal være et luksusopphold for sjela di, sier Frank. Mange av gjestene våre sier at det er så godt å være her, og det synes vi er hyggelig.

Og det er godt å bo her! Jeg nyter rommet mitt, rom 207 Direktøren. Jeg har utsikt mot Røros kirke og byen. Lokal mat er viktig for vertskapet, og i størst mulig grad bruker de produkter fra Rørosregionen. Jeg spiser en 3-retter, og i hver rett er det Røros-produkter. Skogsoppsuppe, tjelknøl av lam og pannacotta av tjukkmelk. Himmelsk!

På frokostbuffeten neste morgen står det store boller med nyrørt syltetøy. Jordbær og bringebær. Jeg kan leve på brødskiver med nyrørt syltetøy! Elin Norvik ser nok mitt drømmende blikk.

– Jeg rører syltetøy hver dag. Alle gjester, uansett om vi har 2 eller 12 til frokost, får nyrørt syltetøy til frokost.

Det alene gir stedet toppkarakter fra meg!

Opplev ei riktig gruve

Det er fullt mulig å bruke hele oppholdet på Røros på det historiske. Rørosmuseet Smelthytta illustrerer bergverkshistorien på en fin måte. Jeg går rundt i min egen verden, med en audioguide på ørene. Og det er i løpet av besøket mitt her jeg skjønner at jeg gjerne skulle sett ei riktig gruve. For den muligheten finnes. Olavsgruva og Nyberget er besøksgruvene til Rørosmuseet.

Men tiden for denne gang er over. Jeg har allerede notert meg at ved neste besøk så står gruvebesøk på programmet.

Du vil kanskje også like