Trøndelag byr på mange spektakulære vinteropplevelser. Her er våre beste tips.

Moskussafari

Det å komme tett på et dyr som moskusen får deg fort til å glemme både tid og sted. Å se de mektige dyrene kledd opp i den kraftige vinterpelsen, gjerne i litt ruskete snøvær, er et drømmemotiv for en hver hobbyfotograf. Det kan først være vanskelig å avgjøre om det faktisk er dyr eller landskap du ser. Med en kikkert eller ei kraftig linse på kameraet ser du fort at det er den sjeldne moskusen du har foran deg, og hører den deg blir all tvil satt til side.

Det er sjelden moskusen kommer bort til folk, men samtidig er den et nysgjerrig dyr som liker å ha kontroll på det den har rundt seg, så det ligger hele tiden en følelse av spenning i luften mens du betrakter dyret. Moskusen kan få en vekt på 400 kg, og løpe i opptil 60 kilometer i timen. Selv om avstanden guiden stopper på kanskje først føles stor, skjønner du fort at det er for din egen sikkerhet det legges opp til å ha dyrene på en viss avstand.

Mens det for 30.000-100.000 år siden var en stor moskusbestand i Norge, finnes det i dag kun ca. 220 dyr igjen, og hele flokken holder til på Dovrefjell. Det er med andre ord virkelig en eksklusiv opplevelse du får være med på, om du tar turen på Moskussafari på Dovre.

Guidene fra Kongsvoll Fjeldstue, Oppdal Safari eller Wild Norway tar deg gjerne med på tur innover Dovrefjell for å se etter de mektige moskusdyrene. Turene tar alt fra fem til sju timer, og underveis kan du også være heldig og se blant annet rein og rype.

Kanefart i verdensarven

Når bergstaden Røros pyntes med snø finnes knapt noe vakrere sted å være på denne kloden. De trange gatene, de mektige slagghaugene i bakgrunnen, kirka og det summende livet i sentrum smelter sammen til en eneste stor idyll, hvor du som gjest blir tilbudt det beste av det beste.

Både ski og sparkstøtting er vanlige framkomstmidler, også inne i sentrum, men ekstra koselig er det å sette seg under skinnfellen og dra på oppdagelsestur rundt om i byen med kanefart.

Mens bjella klinger halvt mediterende, og faklene på sleden blafrer lett i vinden, glir dere nesten lydløst gjennom gatene blant butikker, kafeer, gallerier og private hjem.

Hundekjøring

Hundekjøring er en fantastisk opplevelse, hvor du både kommer tett på naturen og får en ordentlig fartsfølelse. Enten du sitter i sleden eller står bak og styrer, er det fascinerende å kjenne på samspillet med hundene og underlaget. Er det noe hundene både elsker og er flinke til, så er det å få opp tempoet og dra sleden bortover snøen så fort de klarer. Et par lette rop fra turlederen får dem til å svinge til høyre eller venstre, og mer skal det heller ikke til før de roer ned og løper i et lavere tempo.

Snø, vind og lyder kommer ekstra tett på når man glir bortover snøen bak firbente hestekrefter. Vi våger nesten å påstå at samme hvor lang tur du blir med på, skulle du ønske at den var ”litt lenger”, når den er over…

Enten dere er en vennegjeng, en familie eller en liten bedrift som har lyst på en spennende naturopplevelse, er hundekjøring et godt tips. Du kan bli med på hundekjøring blant annet på Røros, i Meråker og på Steinkjer.

Fersk sjømat fra trøndelagskysten

Trøndelag er kjent for sitt gode fiske, og det samme gjelder kvaliteten på råvarene som hentes opp fra havet. Både kreps, blåskjell og kamskjell har tilhengere blant bedre restauranter i både Frankrike og Asia, som serverer trønderske råvarer til sine gjester.

Besøker du Trøndelag bør du benytte sjansen til å spise noen førsteklasses sjømatmåltider.

Dette får du for eksempel gjort i Strandbaren på Stokkøya i Åfjord, på Frøya hotell på Frøya, Ansnes Brygger på Hitra, Ørland Kysthotell på Ørlandet, og hos flere av de beste restaurantene i Trondheim.

Toppturer

Oppdal er et fantastisk utgangspunkt for toppturer og randonee-kjøring. Både i Storlidalen og Innerdalen ligger topper som har en forholdsvis lett tilgjengelighet, med flotte forhold under nedkjøringen.

Det gir en helt spesiell frihetsfølelse å kjøre ned en fjellside i urørt snø, hvor du er den eneste som setter spor.

I Storlidalen kan du kombinere toppturen og skikjøringen med et opphold på Bortistu Gjestegård, som er en perfekt base for utflukter i området. Forholdene for frikjøring i Storlidalen er stort sett trygge fra januar til mars, men sjekk likevel lokale forhold nøye, før du legger ut på tur.

Isfiske

Snåsa kan skilte med over 2000 små og store fiskevann i kommunen, og et stort antall av disse kan også fiskes i når isen har lagt seg. Med ett fiskekort får du tilgang til samtlige vann, og dermed er det bare å slå seg løs med bòr, pilk og varme klær.

Det er noe nesten mediterende med å sitte eller ligge ved hullet og forsiktig rykke i pilken for å prøve å fange fiskens interesse.

De tre mest populære vannene med tanke på isfiske er Grønningen, Langvatnet og Heggsjøen, som alle kan nås med bil. Her kan du få både ørret og røye. Den største ørreten som er tatt under isfiske så langt var på ca. 5 kg, og den ble tatt i Langvatnet.

Kiting

Røros er et av de mest populære stedene i Trøndelag for å kite, som vil si å stå på et brett på vannet eller ski på snøen, og å bruke kraften fra en drage (en «kite») for å få framdrift. Du får virkelig kjent på naturelementene når vinden lager fullt spenn i dragen, og du kjenner at farten øker og at du svinger dit du ønsker når du drar i tauverket.

Storwartz utenfor Røros sentrum har svært ofte gode vindforhold. På Storwartz finner du store, flate områder, men også noe kupert terreng som passer bedre for viderekommende.

Kiting på Storwartz fungerer på alle vindretninger. Siden en så stor del av området er flatt, passer det særlig godt for nybegynnere.

Alpint og Snowboard

Oppdal skisenter er flere år på rad rangert blant de beste skistedene i landet, men både nord og sør i landsdelen ligger det flotte og familievennlige skianlegg med varierte løyper. Både de som får det til å kile i magen av den høye farten, og de som gjør at du må skjerpe teknikken og heller fokusere på hyppige svinger enn fart.

Grong og Meråker nord i Trøndelag, Vassfjellet utenfor Trondheim og Hummelfjell utenfor Røros er blant de mest besøkte. Her finner du piper, kuleløyper og andre elementer som snowboarderne gjerne søker, og det er også stedvis gode forhold for off piste-kjøring.

Nordlysjakt

Nordlys kan noen ganger være så vakkert at du nesten ikke tror det er sant det du ser. Når det grønne lyset, noen ganger med skjær av lilla og blått, maler himmelen over deg i de mest fantastiske former, ser det ut som noe kun de flinkeste lysarkitektene kunne ha regissert. Men så er det altså bare naturen som er på ferde med et av sine mange fascinerende trekk. For noen, det aller mest fascinerende.

Er du så heldig å få oppleve nordlyset gjelder det å ha kameraet i nærheten. Noen ganger varer fargespillet bare en kort stund, mens andre ganger kan det stå på i flere timer i uendelig mange former og styrker. Uansett er det et helt spesielt skue, som har sin vitenskapelige forklaring, men som nytes best i øyeblikket, helst på et mørkt sted, uten forstyrrende lys og lyder.

De siste årene har nordlyset vært ekstra sterkt over Trøndelag. Både lokale fotografer og besøkende turister har fra oktober til april hatt fantastiske forhold for å ta spektakulære nordlysbilder. Flere av toppene i Bymarka og  vikene langs fjorden nord for Trondheim er blitt populære mål blant fotografene når de drar ut på nordlysjakt.

Skiturer

Trøndelag er et eldorado for turer på ski. I vintersesongen finner du oppkjørte løyper i nærheten av stort sett hvert eneste lille tettsted, og en del av løypene er også opplyst på kveldstid.

Noen av høydepunktene finner du hvis du besøker Grong og Oppdal, som har fantastisk natur. Det samme gjelder også Røros, hvor du faktisk kan spenne på deg skiene midt i sentrum og starte turen med en gang.

Julemarked

Med julen kommer en rekke ritualer som man gjerne vil gjennom for å komme i den riktige julestemningen, som for mange er ensbetydende med kos og god tid. De siste 10-15 årene har julemarkedtradisjonen for alvor satt seg i Trøndelag. De største markedene, som på Røros og i Trondheim, er kulturfester fra øverste hylle, og kombinerer salg av kvalitetsvarer med musikk og teaterforestillinger.

Også på Innherred, blant annet Stiklestad og Inderøy, finner du markeder i førjulstida hvor du virkelig får kjent på hvor idyllisk denne tida av året kan være. På Stiklestad Nasjonale Kultursenter er det arrangementet «Jul igjen» som inviterer til julestemning den første helga i desember.

Da er tunet, husene og langhuset Stiklastadir fylt med marked, historiefortelling og matopplevelser. På Inderøy kan du kjøre Den Gyldne Omvei fra sted til sted og handle i gårdsbutikker, besøke gallerier og spise kortreist mat.

Du vil kanskje også like