Oppdal er et ideelt utgangspunkt for vandring, med flere nasjonalparker i nærheten og mange oppmerkede vandreturer tilgjengelig.

På Oppdal er det etablert en flott og omfattende turbank, med hele 41 turforslag i områdene rundt Oppdal. Flere av turbeskrivelsene passer for både sommer og vinter.

Her får du et utvalg av turene som passer spesielt godt i sommerhalvåret. Turene er nummerert i tråd med turbanken for Oppdal.

Tur 5: Sissihøa – middels krevende tur

Sissihøa er et av de mest populære fjellene rundt Oppdal, og blir av mange beskrevet som den fjelltoppen hvor du ser Oppdal best.

Turen opp til Sissihøa er middels tung, og tar et par timer. Er du glad i planter, kan du glede deg over å se reinrose, raudsildre, gullmyrklegg, fjellpryd og reinblom på veien opp til toppen. Stien opp mot toppen går langs flere bekker.

Utsikten fra toppen er flott. Ta på tørre klær, finn fram mat og drikke og sett deg godt til rette. Her oppe kan du være lenge. Sinnet stilles til ro og harmoni.

Før du går ned kan du gjerne skrive navnet ditt i boka du finner i vardekassa, som er murt inn i den store varden.

Tur 10: Blåhø i Trollheimen – krevende dagstur

Denne turen går gjennom vakre Gjevilvassdalen inn til Blåhø og Speilsalen, i hjertet av Trollheimen. Turen er en lang og krevende dagstur.

Turen inn i Trollheimen starter ved Gjevilvatnet, et par kilometer forbi Gjevilvasshytta. Der er det god plass for parkering.

I sommerperioden fra 1. juli til og med 31. august kan du ta rutebuss mellom Oppdal stasjon og Gjevilvasshytta på torsdager og søndager. 
Så er det å ta fatt på vandringa etter stien som går mot Trollheimshytta. Til å begynne med er det lett terreng, men etter hvert som en nærmer seg skoggrensa blir det noe brattere. På veien opp langs Gravbekken er det mange fine plasser der du kan ta en rast og nyte utsikten mot dal og fjell. Du har en lang og noe strabasiøs tur foran deg. Så ta det med ro og pass på å ta inn rikelig med drikke.

Det finnes flere merkede stier å ta videre på veien opp mot Blåhø, og variasjonen består i stor grad i om stigningen er størst på begynnelsen eller på slutten av turen mot toppen.

Vel oppe på toppen befinner du deg 1671 meter over havet, og i fint vær har du nydelig utsikt til en flott og utfordrende fjellverden.

Turen ned fra toppen går via Svarttjørnin, og de kjente isgrottene Speilsalen og Blåsalen. Videre fortsetter du nedstigningen på østsida av Svarttjørnbekken ned mot Blåhøtjørna.

Resten av vandringen ned går langs Blåhøtjørna og videre stien langs Gravbekken ned mot der du har parkert bilen. Du har unnagjort en tur på 20 km og du har tatt 1000 høydemeter. Vel blåst!

Tur 17: Fra Storli til Tovatna – lett tur med toppturmuligheter


Turen fra Storli til Tovatna
er en forholdsvis lett tur, som fører en inn i en herlig natur med vatn og svære fjell på alle sider. Dette er en tur for familier som liker å gå i slakk stigning på skikkelig vei, der en enten kan bære minsten på ryggen eller trille i tilhenger. Dette er også en fin tur å sykle. Fiske er det gode muligheter for, både fra land og båt.

Turen tar utgangspunkt i parkeringsplassen i Storli, men allerede på veien gjennom Storlidalen har dere fått se mye vakker natur.

Fra parkeringsplassen i Storli og opp til Tovatna er det 4 kilometer. Terrenget har lett stigning hele veien. Dersom du sykler eller triller barnevogn er det best å følge veien, mens går du bare til fots kan det være en fin opplevelse å følge stien som går på motsatt side av elva Kjela.

Tovatna er gode fiskevatn. Du kan kjøpe fiskekort og leie båt ved å kontakte Storli gard (tlf. 72 42 37 14).

Fra Tovatna er det gode muligheter for fine toppturer, for de som ønsker en ekstra utfordring og opplevelse.

Dette er et unikt fjellområde med bratte og høge fjell på alle sider. De fjellene som kjentfolk rangerer høyest, når det gjelder spennende tilkomst og flott utsikt, er Kringlehøa i vest og Storsalen i sørvest.

OBS: Dersom du ønsker å gå noen av toppturene, bør du ha med lokalkjent fjellfører. Ta kontakt med Oppdal Turistkontor (tlf 72 40 04 70) som kan formidle fjellfører til turene.

Tur 28: Tre turforslag med Kongsvold som utgangspunkt

Oppdal er stor i utstrekning og rommer en mengde med turmuligheter. Her får du forslag om noen turer fra Kongsvold, som ligger lengst sør i den vidstrakte kommunen.

Den første turen er en lett familietur til Gåvålisætra. Du går og opp lia fra Kongsvoll omtrent der Pilgrimsleia går, og følger øverste del av bjørkelia sørover mot Gåvålisætra. Det er en strekning på cirka 3 kilometer som går i lett terreng. Ruta er ikke merka eller oppkjørt, men er lett å finne.

Den andre turen går til nordre Knutshøa, 1684 moh. Turen er på 7 – 8 kilometer, med nær 800 meter stigning. Du starter på Kongsvold, går opp lia og følger Blesebekken mot skaret mellom søndre Knutshøa og midtre Knutshøa. Det er jevnt bratt oppover. Du runder av midtre Knutshøa på vestsida og tar ryggen nordover. Hold høyden slik at du unngår å komme ned i Sprenbekkskaret. Det er en fantastisk utsikt fra nordre Knutshøa. Er du heldig kan du se rein i området.

Den tredje turen går på vestsida av Kongsvoll. Du følger løypa som går under jernbanen og opp lia og i nordvestlig retning mot Salen. Salen ligger mellom vesle og store Nystugguhøi. Du er nå i Norges største Nasjonalpark. Her kan du få øye på moskusdyr og rein. Er du ekstra heldig kan du se jerv og kongeørn. Dersom det er moskusdyr i området, må du la dyra få gå i fred. Derfor: Hold god avstand, bruk kikkerten!

Tur 34: Svarthaugen – lett tur

De som tror at Svarthaugen bare er en liten kolle, og at den er et mindre interessant turmål, har ikke vært der. Riktig nok rager Svarthaugen bare 954 meter over havet, men likevel får du følelsen av å være høyt over bygda, og det er et herlig rundskue en opplever. Det er lett å gå til topps.

Når du skal til Svarthaugen tar du av fra E 6 på Mjøa der det er skilta til Vollan, og kjører videre innover mot gården Trøin, hvor du kan parkere på jordet.

Turen opp mot Svarthaugen går gjennom et fint naturområde. Er du der på rett tid, kan du høre orrfuglspell fra sletter i skogen.

Fra toppen har du en utrolig flott utsikt, hvor du ser store deler av Oppdal. Mot nord ser du rett mot Ørsnipen og under Vangslia ser du kirka på Vang. Mot øst breier Sissihøa seg ut. Mot nordvest ser du blant annet Gjevilvatnet og Storhornet, og mot vest fjella mot Sunndalen. I sørlig retning ligger Drivdalshornet og mange fjell på begge sider av Drivdalen.

Tur 41: Storskrymten – lang og krevende dagstur

Storskrymten rager hele 1985 meter over havet, og er med det den høyeste fjelltoppen i Oppdal og Sør-Trøndelag .

Storskrymten er et av de fjella i Sør Norge som ligger lengst unna bilvei. Å bestige denne toppen er en lang og tidkrevende dagstur. Men den er enkel å gå, derfor er det fult mulig for de fleste fjellglade turfolk å ta denne turen dersom været spiller på lag og viljen er der.

Du starter med å kjøre til Lesja, og videre mot Aursjøen. Videre følger du veien innover Skamsdalen og parkerer ved Skamsdalsætrin.

Etter en times vandring kommer du over tregrensa og passerer Lesjøen. Det er lett å følge stien langs elva mot Storskrymten. En ser toppen mot nord. Fra foten av Storskrymten er det et bratt parti med store steiner, men det er forholdsvis greit å komme seg opp.

Det er ingen fare med å legge ut på denne turen, så lenge været er bra. Du bør starte tidlig om morgenen, og ha godt med mat og drikke. Tidsbruken totalt fra det en starter til en er tilbake vil være cirka 12 timer.

Se alle turene i Turbanken for Oppdal, med 41 turer.

Du vil kanskje også like