De fleste fylker i landet avvikler vinterferien i uke 8 og 9. Her får du tips til aktiviteter og andre opplevelser i Trøndelag i vinterferien.

Gå på skitur

Legger du alle områdene Guidet skitur i fjellene rundt Oppdal i Trøndelag, Foto: Sigbjørn Frengenman kan gå på ski i Trøndelag til grunn, skulle man i hvert fall tro at vi er født med ski på beina, og ønsket å gå på ski støtt og stadig. Både ute på kysten og i innlandet er det flotte områder som egner seg veldig godt til skigåing.

Poenget er ikke nødvendigvis å gå så langt, det er mer opplevelsen av å være på tur som er viktig. For de fleste. Med urørt natur på alle kanter ligger alt til rette for å slippe å gå i ”kø” slik man kan risikere både andre steder i landet og ikke minst nedover Europa. Her kan du tråkke opp dine egne løyper og ”designe” din egen tur. I Trøndelag ligger blant annet ni nasjonalparkområder, hvor urørte naturområder venter på å bli inntatt. Her kan du følge oppkjørte løyper, eller lage egne løyper og selv velge om du vil ha det flatt og enkelt eller kupert og mer strabasiøst.

Les mer om skiturer på Oppdal, Bymarka i Trondheim, Røros og Innherred

Stå på slalåm og snowboard

Frihetsfølelsen er stor når du setter Skilek i Oppdal Skisenter på Oppdal i Trøndelag, Foto: Terje Rakke NL/INutfor en fjellside hvor ingen har kjørt før, og du lager din egen løype som blir stående helt til det kommer ny snø. Enkelte steder finner du slike fjellsider i tilknytning til et skianlegg, og kan ta heisen opp før du kjører ned, mens andre steder er du avhengig av å gå opp hele strekningen du skal kjøre ned. Øyeblikkeuforien er nok en god del større på sistnevnte, men tilgjengeligheten øker når du har en skiheis tilgjengelig, og det samme gjør muligheten til å kjøre flere ”runs” hvis bakken overgikk forventningene. Trøndelag har et stort utvalg av skisentre for både erfarne og barnefamilier, se fullstendig oversikt her.

Trugetur

Bli mTrugetur ved Mokk Gård utenfor Steinkjer på Innherred i Trøndelag, Foto: Visit Innherreded på en guidet trugetur i det ­flotte turterrenget rundt Mokk Gård. Truger er enkelt å gå på, og gir deg opplevelser utenom det vanlige Turene kan gjennomføres på dagtid, i skumringstimen eller på kveldstid med hodelykt.

Les mer om trugetur hos Mokk Går her.

Isfiske

Isfiske med guide på Oppdal i Trøndelag kan være en idyllisk opplevelse, Foto: Sigbjørn FrengenÅ sitte på isen på et fjellvann under vårsola med en isfiskestang i den ene hånda og kaffekoppen i den andre, omringet av hvite fjell og vakker natur, er sjelden å forakte. Kombinert med muligheten for å fange fin røye eller ørret kan dette bli en opplevelse du sent vil glemme.

Les mer om isfiske på Innherred, og Oppdal.

Opplev den blå timen på Røros

Den blå timen oppstår i tussmørke, Kanefart på Røros i Trøndelag, Foto: Morten Brun/Røros Hotellhver morgen og kveld når det verken er fullt dagslys eller helt mørkt. Når det blå lyset brer seg over Rørosvidda tar det med seg både ro og stillhet ned til bygda. Det er ingen tvil om at den blå timen byr på magiske opplevelser.

Alle barn vet at det blånissene som lager den stemningsfulle blåtimen, og selv om det også finnes en vitenskapelig forklaring på fenomenet, er det en stor enighet om at det skapes en helt spesiell og magisk stemning under blåtimen. Opplev gjerne den blå timen med kanefart eller bak hundesleden. Les mer om opplevelser i den blå timen her.

Hundekjøring

Hundekjøring med Sporbryter sledehundkennel i Ogndal ved Steinkjer på Innherred, Trøndelag, Foto: Visit InnherredHundekjøring er både gøy og spennende, og du får en herlig trøndersk naturopplevelse med på kjøpet. Har du først prøvd hundekjøring får du garantert lyst til å prøve det igjen. Den første tida handler det meste om å holde seg fast, men når du forstår samspillet mellom deg og hundene går hundekjøring over til å bli en utrolig flott og morsom naturopplevelse.

Enkelte aktører tilbyr lengre turer med overnatting på fjellet. Andre legger opp til et bedre måltid ute i naturen, før veien går tilbake til hundegården. Om du ønsker korte eller lange turer, med høy eller lav fart, legger de erfarne guidene opp til akkurat den typen tur du ønsker.

I Trøndelag kan du blant annet prøve hundekjøring på Røros, i Meråker, i Røyrvik/Limingen og på Steinkjer. Les mer om hundekjøring i Trøndelag her.

Besøk et badeland

Oasen svømmehall i Namsos, Trøndelag, Foto: Robert SelforsBadeland med balleik, varmebasseng, vannsklier og andre morsomme aktiviteter, er noe du sjelden går lei av. I Trøndelag ligger det tre badeland: Oasen Svømme- og miljøsenter i Namsos, Dampsaga Bad på Steinkjer og Pirbadet i Trondheim. I tillegg finnes det flere lokale svømmehaller som også innbyr til mye leik og moro. Les mer om Oasen svømme- og miljøsenter i NamsosDampsaga Bad på Steinkjer og Pirbadet i Trondheim.