Open menu

Pushwagner på Galleri Fenka

PUSHWAGNER

Pushwagner er regnet som den fremste representanten for popkunst i Norge, og han skildrer det fremmedgjorte menneskets ensomhet i storbytrengselen. Det er en ruvende skikkelse i norsk kunstliv som nå har gått bort.
Pushwagner er kjent for sine fargerike, popart-inspirerte bilder, og forfatteren Axel Jensen, som Pushwagner ble kjent med på slutten av 1960-tallet, ble viktig for kunsten hans. Samfunnskritikk var et viktig element i kunstnerens bilder.

I et intervju med Dagbladet i desember, snakket Terje Brofos blant annet om kols-diagnosen sin og frykten for døden:

– Jeg er livredd for å dø. Tenker på døden hele tiden. Jeg vil leve. Jeg røyker ikke 80 om dagen lenger, bare når jeg får lyst. Jeg elsker å kjenne rusen av nikotin i hjernen når jeg trekker dype drag, sa han til avisen.

Pushwagner har brakte tegneserieformatet til nye høyder. Han forhold til science fiction og utviklingen av nye universer var viktig for norsk kunsthistorie. Han har skapt en skole og utviklet en særegen stil som ingen andre kommer i nærheten av. Det gjør at han vil bli stående i norsk kunsthistorie.

Stray traff Pushwager tilfeldig på 80-tallet, da kunstneren var langt nede.
Pushwagners mangeårige manager, Stefan Stray, er også sterkt preget av sin gode venn og partners bortgang.
– Sykdommen kom brått, vi tenkte ikke i de baner, sier Stray.
Han forteller at Pushwagner ble innlagt på sykehuset 5. april. Dagen før hadde han vært hos øre, nese, hals-legen. Og det var der det ble slått alarm.
– Han hadde problemer med stemmebåndet og dårlige lunger, men verken Pushwagner eller jeg visste at han hadde fått kreft med spredning, sier Stray til Dagbladet.

Kunstkritiker og kommentator Lars Elton sier at det er trist men ikke uventet at en så viktig kunstner har gått bort.

– Terje Brofos (Pushwagner) var en betydelig opprører i etterkrigstiden, og den suksessen han har hatt de siste årene står i kontrast til det harde livet han har levd.
Han som en enestående karakter i norsk kunsthistorie. Særlig de siste årene har kunsten han oppnådd en enestående suksess. Det er jo egentlig utrolig når man kjenner til litt av livet hans at han ble så gammel, at han faktisk ble 77 år gammel.

Kunsthistorieprofessor Øivind Storm Bjerke ved Universitetet i Oslo sier at Pushwagner var en av de mest typiske popkunstnerne i Norge.
– Han hentet impulser fra tegneserieformatet spesielt, og løftet det over på galleriveggen, sier Storm Bjerke.

– Hans store betydning lå i hans evne til å kommunisere med et bredt lag av folk. Han klarte å alminneliggjøre kunst for folk, det ble en del av hverdagen. Han er usnobbete i uttrykket. Folk kunne også kjenne seg igjen i den lille mannen som bokstavelig talt blir pushet rundt

Tidspunkt
UkedagerDatoTidBeliggenhet
Alle23.06.2018
28.07.2018
Galleri Fenka